Ga naar hoofdinhoud

Bert van Marwijk wil WK voetbal 2022 halen met VAE

WK voetbal 2022: Hoe hypocriet zijn wij in het westen?

Bert van Marwijk gaat proberen de Verenigde Arabische Emiraten naar het Wereldkampioenschap Voetbal 2022 te loodsen. Hij treedt na het huidige seizoen aan als bondscoach van de golfstaat. Dat zal hij combineren met zijn huidige rol als adviseur van Mark van Bommel, de trainer van PSV.

Het succes van Bert van Marwijk

De 66-jarige coach stond in 2010 aan de leiding van Oranje, toen het avontuur op het WK voetbal in Zuid-Afrika pas eindigde in de blessuretijd van de finale. Opvallend genoeg volgden er daarna relatief kleine klussen bij Hamburg, Saoedi-Arabië, Australië en (als adviseur) Go Ahead Eagles en dus PSV.

Overigens wist hij de Saoedies te plaatsen voor het WK 2014, maar na een conflict met de nationale voetbalbond besloot hij zijn contract niet uit te dienen en liep hij de eindronde mis. Op het WK van vorig jaar bleef hij met de Australische ploeg in de groepsfase steken.

Coumans en Van den Velde assistenten

De VAE ontbreken sinds 1990 op het WK voetbal en ook dat toernooi was met directe uitschakeling geen groots hoogtepunt. Bij de laatste editie van de Azië Cup werd verrassend genoeg de halve finale bereikt. Van Marwijk neemt net als bij zijn twee vorige klussen als bondscoach Roel Coumans en Taco van den Velde mee als assistenten. Laatstgenoemde is ook hoofdredacteur van het magazine Voetbal International.

Qatar is niet corrupt

Ondertussen wordt in Qatar stevig verder gebouwd aan de benodigde infrastructuur, terwijl wereldwijde media blijven speculeren over waarom de FIFA koos voor een land zonder voetbalgeschiedenis waar het ook nog eens bloedheet is. Fahad Mohammed Kafoud, ambassadeur van Qatar in Maleisië, is het zo langzamerhand zat dat zijn land telkens wordt aangevallen.

Fifa heeft gekozen

“Er zijn mensen en organisaties die wijzen op corruptie in het keuzeproces. Maar dat is pure jaloezie”, zo redeneert hij enigszins voorspelbaar. “Jammer dat ze er geen vrede mee kunnen hebben dat het WK voetbal wordt gehouden in een Midden-Oosters land, een Arabisch land. Wij hebben een plan ingediend en de FIFA heeft daar voor gekozen. Het onderzoek van FIFA naar de toewijzing is afgesloten nadat geen onregelmatigheden zijn gevonden.”

Voorspelling op Oranje doen

Brazilië is bij de bookmakers momenteel de favoriet voor het WK 2022 en staat genoteerd op 7.00. Maar tussen nu en eind 2022 kan nog veel gebeuren. De quotering voor Nederland is nu 17.00. Geloof je in de verdere groei van Oranje, dan is het slim om nu alvast die hoge notering te pakken.

Back To Top