Ga naar hoofdinhoud

Boost Suriboys | Bondscoach moet doorselecteren voor WK Qatar

Selectie Engeland verdedigend een lachertje

Suriname heeft nog nooit deelgenomen aan een wereldkampioenschap voetbal. Niet zo gek natuurlijk: het Zuid-Amerikaanse land heeft amper 600.000 inwoners en de grootste talenten trekken vaak naar Nederland en kiezen dan ook, indien ze daarvoor in aanmerking komen, voor het Nederlands elftal.

Suriname op WK voetbal niet ondenkbaar

Maar een nieuwe beleidsrichting zorgt voor een grotere kans dat de Suriboys toch ook internationale potten gaan breken. De prijzenkast van de Surinaamse voetbalbond is trouwens niet helemaal leeg: in 1978 won het land de Caribbean Cup. En bij de eerste editie van de Nations League dwong Suriname promotie af van divisie B naar divisie A.

Kiezen voor Suriboys met sportpaspoort

Maar om terug te keren naar de verse wind die door het Surinaamse voetbal waait: het zogeheten sportpaspoort stelt ‘s lands voetballers in staat om makkelijker voor de Suriboys te kiezen. Via dat paspoort kunnen voetballers met een Surinaamse achtergrond ook voor dat land spelen – dus ook als ze pakweg in Zaandam zijn geboren (Stefano Denswil), of in Nieuwegein (Sean Klaiber), of in Hoorn (Lorenzo Ebecilio).

Bondscoach Dean Gorre, een voormalige Ajax-speler, wil ook Kelvin Leerdam (Seattle Sounders FC) en Ryan Donk (Galatasaray) in zijn keurkorps opnemen. De FIFA heeft dat vooralsnog geblokkeerd – vreemd, want Leerdam is notabene wel in Paramaribo, Suriname geboren. Natio, zoals het team in de volksmond heet, moet in de kwalificatiegroep voor het WK 2022 afrekenen met Aruba, Bermuda, de Kaaimaneilanden en Canada. Alleen de eerste plek is genoeg.

Natio sowieso zonder Wijnaldum en Van Dijk

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk zouden misschien ook wel oren hebben gehad naar Natio, als ze niet inmiddels vaste waarden zouden zijn van het Nederlands Elftal. Blessures uitgezonderd is de kans dat zij met Oranje de kwalificatiereeks richting het WK 2022 gaan meemaken tegen de honderd procent.

Nederland noteert bij WK bookmakers 15.00 voor de winst. Frankrijk favoriet.

Welke spelers niet meer in Oranje?

Maar welke spelers moeten zo langzamerhand losgeweekt worden van Nederland? Frank de Boers eerste klus als bondscoach is weliswaar het EK 2020 in 2021, maar hij zal ook met een schuin oog naar het WK 2022 moeten kijken. Dat wordt in de winter gehouden, dus dat ligt nu nog dik twee jaar ver weg.

Exit Babel, Strootman, Blind en De Jong

Kortom, de huidige dertigers in Oranje zouden weleens hun plekje kunnen verliezen. Beter nu dan daarmee lang wachten, want dan staat er geen ervaren opvolging klaar. Ryan Babel is de naam die ons het eerst te binnen schiet: de aanvaller is 33, dus bij het 35, en laten we eerlijk zijn: hij is ook nu al geen meerwaarde voor Oranje. Jasper Cillessen (31) heeft als keeper wat minder last van zijn status als dertiger.

Kevin Strootman? Is nu 30 en krijgt al jaren geen speeltijd in Oranje. Exit, dus. Daley Blind? Gezien de zorgen rondom zijn gezondheid is er een gerede kans dat de nu 30-jarige verdediger het WK 2022 niet haalt. Luuk de Jong (30) heeft in de recente interlands niet heel veel potten gebroken en was daarvoor bankzitter, dus die zal ook wel worden afgevoerd.

Dertigers tijdens WK voetbal 2022

Marten de Roon is nu 29 en beleeft de hoogtijdagen van zijn loopbaan, maar is dat over twee jaar nog zo? Dat valt te betwijfelen voor de technisch toch erg beperkte middenvelder. Patrick van Aanholt, Davy Pröpper, Leroy Fer en Wout Weghorst zijn bij het WK voetbal 2022 ook over de dertig en werden nog opgeroepen voor de interland tegen Mexico. Dat zal wellicht een van de laatste keren zijn geweest.

Back To Top