Ga naar hoofdinhoud

Deze landen hebben zich al geplaatst voor het WK 2022 in Qatar

Dit is waarom Brazilië WK 2022 favoriet is

Aan het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar zullen aan het eind van het jaar 32 landen meedoen. Eentje was al direct bekend, da’s natuurlijk gastland Qatar. Maar inmiddels (begin februari 2022) hebben ook enkele landen zich door het kwalificatieproces geworsteld.

Hier is het overzicht van de 14 landen die een ticket in handen hebben voor de World Cup.

WK voorspellen?

Landen die zich hebben geplaatst voor WK 2022

Het wordt de eerste keer dat Qatar meedoet aan het WK voetbal. En daarmee is Qatar gelijk het eerste organiserende land dat ten tijde van het toernooi nog nooit de knock-outfase heeft bereikt van het WK.

Duitsland: De Duitsers wonnen kwalificatiegroep J en waren al op 11 oktober 2021 zeker van een ticket. In 2014 werd de Mannschaft in Brazilië wereldkampioen.

Denemarken schittert

Denemarken: Wat een jaar beleefden de Denen. Tijdens Euro 2020, gehouden in 2021, maakten ze het drama mee rondom Christian Eriksen, die tijdens een match een hartaanval kreeg. Maar ook bereikte Danish Dymanite de halve finale en deden ze het geweldig bij de WK-kwalificatie. Ze wonnen groep F.

Titelkandidaat Brazilië

Brazilië: het misschien wel beste voetballand ooit plaatste zich op 11 november 2021 door genoeg punten te vergaren in de Zuid-Amerikaanse CONMEBOL-groep. De Brazilianen zijn altijd een titelkandidaat. Ook nu zijn ze wat het gokken WK betreft de nummer 1 favoriet, gevolgd door Engeland en Frankrijk.

Wereldkampioen Frankrijk

Frankrijk won groep D in de Europese zone en kon op 13 november 2021 de koffers pakken. Les Blues zijn de titelhouder en de kern van dat team zien we ook eind 2022 weer in actie.

Gouden generatie België

België stond jarenlang op 1 in de FIFA-ranking, maar er kwam maar geen grote prijs en zelfs geen EK- of WK-finale. De winnaars van groep E krijgen nog een kansje, maar de vraag is of de gouden generatie niet te veel is vergrijsd.

Kroatië won groep H en was de nummer 2 van het vorige WK. Sindsdien gaat het wat moeizamer bij de Kroaten, al wisten ze wel op 14 november 2021 groep H te winnen.

Gouden jaren Spanje voorbij

Spanje won groep B en heeft inmiddels, na de successen van 2008 tot en met 2012 (EK, WK, EK), een totaal andere selectie dan in de gouden jaren. Maar de basiselementen zijn er nog steeds: technische superioriteit, spelen op balbezit, veel beweging en dynamiek.

Servië won groep A en gaat voor de derde keer onder deze naam een WK spelen. De vorige 2 keer was de groepsfase het eindstation.

Speelschema WK

Engeland heeft heel wat in zijn mars

Engeland, verliezend finalist van Euro 2020, was in 1966 wereldkampioen en bereikte in totaal driemaal minstens de halve finale, waaronder in 2018. Deze generatie heeft veel in zijn mars. De kwalificatie ging weer enorm gesmeerd.

Zwitserland: Tja, de Zwitsers. Vaak goed voor een of twee heerlijke duels of een shock, om dan in de 2e ronde naar huis te mogen. Bij 4 van de vorige 5 deelnames was de 8e finale het struikelblok voor Zwitserland.

Nederland is er weer bij op het WK voetbal

Nederland: Op 16 november verzekerde Oranje zich na het gemiste WK 2018 van deelname. Met Louis van Gaal als bondscoach gaat het in elk geval niet saai worden in Qatar.

Argentinië: en WK kan niet zonder de Argentijnen en gelukkig zullen Lionel Messi en co ook afreizen naar het oliestaatje.

Iran: Op 27 januari 2022 greep Iran als eerste Aziatische land via de kwalificaties een ticket.

Back To Top