Ga naar hoofdinhoud

Het WK 2022 in Qatar begint in minder dan duizend dagen

Dit is waarom Brazilië WK 2022 favoriet is

Het aftellen is begonnen hoor, want het wereldkampioenschap voetbal 2020 te Qatar begint over minder dan duizend dagen. Op 25 februari 2020 waren er nog precies 1.000 dagen te gaan, dus reken maar uit hoe lang we nog moeten wachten! De WK Bookmakers hebben al geruime tijd de quoteringen online staan; Frankrijk is favoriet direct gevolgd door Duitsland en Brazilië.

WK Voetbal Qatar voor het laatst met 32 landen

We hebben nog wat meer nummertjes in petto die aan de mondiale eindronde gekoppeld kunnen worden. Het is de 22e editie van het grootste voetbalfestijn op aarde en Qatar is het 18e land dat zorg draagt voor de organisatie. Het wordt de laatste keer dat er 32 landen deelnemen, want vanaf het WK 2026 in Noord-Amerika gaan er 48 landen opdraven.

Finale WK op feestdag

De finale is op zondag 18 december 2022 en die datum is niet toevallig gekozen. Dat is namelijk ook de ‘Nationale Dag’ van Qatar, die dan voor de 15e keer zal worden gevierd. Twee van de acht beoogde stadions zijn nu al klaar: Khalifa International Stadium en Al Janoub Stadium. Al die acht voetbaltempels bevinden zich in elkaars nabijheid. Kan ook niet anders, want Qatar is een bescheiden landje qua oppervlakte. De grootste afstand tussen twee stadions is 55 kilometer.

Voorbereidingen WK 2022 op schema

Het golfstaatje verwacht 1,5 miljoen voetbalfans te mogen verwelkomen. Ze komen hopelijk niet allemaal tegelijk en zullen een ruimte met elkaar moeten delen, want er zijn 70.000 hotelkamers beschikbaar. Reizen van stadion naar hotel of andere bezienswaardigheden is tegenwoordig stukken makkelijker in Qatar: er is een metrolijn aangelegd. En die is prima te betalen, want een enkeltje kost zo’n 40 eurocent. Doha Metro werd in 2019 gelanceerd en heeft al 10 miljoen passagiers vervoerd.

Kortom, het lijkt qua voorbereiding de goede kant op te gaan met dit megaproject. FIFA-president Gianni Infantino maakt er elke keer weer een goednieuws-show van bij zijn perspraatjes. “Qatar ligt veel beter op schema dan vorige organisatoren”, zegt hij. “Vanuit maatschappelijk en cultureel perspectief wordt Qatar 2022 een enorme doorbraak. Het opent de deuren voor dit voetbalmaffe deel van de wereld.”

WK voor clubs ook in Qatar

Met de FIFA Club World Cup, eind 2019 gehouden, kon Qatar al een testcase uitvoeren. Op dat clubtoernooi, gewonnen door Liverpool, kwamen ruim 50.000 internationale toeristen af. Eind dit jaar wordt het WK voor clubs weer in Qatar gehouden.

Back To Top