Ga naar hoofdinhoud

Hoe het coronavirus ook het WK 2022 kan bedreigen

WK Voetbal 2022 zonder Rusland

Er is inmiddels een streep door Euro 2020 gegaan; dat evenement is verplaatst naar de zomer van 2021. Maar het coronavirus kan ook de organisatie van het WK voetbal 2022 te Qatar in gevaar brengen.

Ook een gok of WK 2022 wel door kan gaan

Ja, het lijkt nog zo veilig ver weg, want de mondiale eindronde wordt pas in november 2022 gespeeld. Kortom, er is een buffer van 2,5 jaar. Maar de stadions zijn nog niet klaar en de hele kwalificatiecyclus moet nog beginnen. Gaat dat allemaal wel op tijd lukken?

Vertragingen kwalificatiewedstrijden

De eerste vertragingen richting de eindronde zijn namelijk al ontstaan. Eind maart zouden de eerste kwalificatiewedstrijden moeten plaatsvinden in Zuid-Amerika. Maar onder meer Argentinië en Brazilië kwamen niet in actie. De duels zijn verzet naar september en we moeten maar afwachten of het dan wel veilig genoeg is om weer vliegtuigen vol spelers en fans de hort op te sturen en in voetbalstadions te vergaren.

Komt er in september weer een vertraging, dan is het echt niet zo eenvoudig om in 2021 plekjes op de speelkalender te vinden om die duels in te halen. De Copa America, het continentale kampioenschap van Zuid-Amerika is namelijk ook verplaatst, en begint een paar dagen na de elfde en twaalfde speeldag van de CONMEBOL-kwalificaties.

Europese kwalificatie WK 2022 door corona in de knel

De Aziatische kwalificatiecyclus is wel al gestart, maar ook hier zijn er al afgelaste wedstrijden, namelijk de matches die in maart en juni gespeeld zouden worden. De Europese cyclus zou in maart 2021 beginnen en nu al is het nodig om twee speelronden te verplaatsen. Die zijn door de verplaatsing van Euro 2020 onmogelijk op hun originele speeldata af te werken.

Coronavirus kan zich in Qatar snel verspreiden

En hoe gaat het in Qatar zelf? Het is een van de landen die niet al te transparant is met het updaten van de cijfers omtrent aantal besmettingen, bezette ic-bedden en overledenen. Wel liet het land weten dat er tussen de ruim 1000 besmettingen geen enkele persoon zat die betrokken is bij de bouw van de WK-stadions. Feit is dat de arbeidsmigranten in wijken wonen waarin ze zeer dicht op elkaar gepakt zitten, en vaak niet in hele beste omstandigheden. Het kan daar heel snel heel fout gaan met de verspreiding van corona.

Ook is het voor Qatar door het reisverbod lastig om personeel te vervangen dat ziek raakt of overlijdt door de onveilige werkomstandigheden, of werkers die simpelweg weigeren te werken omdat ze bang zijn voor besmetting.

Back To Top