Ga naar hoofdinhoud

Logo WK voetbal Qatar onthuld: witte 8 met rode versiersels

WK 2022: Louis van Gaal wil met Oranje terug naar 5-3-2

Het wereldkampioenschap voetbal 2022 is nog ver weg, nog zo’n 3,5 jaar, maar er is weer een stapje gezet in de organisatie van het voetbalfeest. Gastland Qatar heeft namelijk een logo in elkaar gezet en dat aan de wereld onthuld.

Logo WK voetbal Qatar 2022

Qatar zocht een bijzonder moment uit om de constructie te onthullen: een nationale feestdag. Ogenschijnlijk bestaat het logo uit een witte acht met daarop wat rode versieringen. Met wat fantasie kan je in de bovenste ring een voetbalstadion herkennen. Het cijfer acht verwijst naar het aantal stadions dat bij het WK 2022 wordt aangedaan, acht dus. En de draaiingen in het patroon staan weer voor de vorm van woestijnduinen.

Betekenis logo WK 2022

Natuurlijk hebben de ontwerpers nog veel meer symboliek en verwijzingen in het logo gepropt. Zet je je verbeelding hard aan het werk, dan zul je overeenkomsten zien tussen de vorm en de wereldbeker zelf en anders wel op de witte sjaal die in het Midden-Oosten tot het straatbeeld behoort. En een sjaal staat ook weer voor de winter: dit is het eerste WK voetbal dat niet in de zomer plaatsvindt. Het kan nog fraaier, want in een persbericht ronkt Qatar dat het logo verbondenheid met de hele wereld uitstraalt.

Opwinding rond presentatie

Het logo werd voor het eerst geopenbaard in Doha, de hoofdstad van Qatar. Op diverse gebouwen werden diaprojecties vertoond. Daarna werden ook Kuweit, Libanon, Jordanië, Irak, Italië en Frankrijk met de afbeelding verblijd. Volgens de krant Gulf Times zorgde de primeur voor de nodige opwinding in Doha. Toen onder meer de Doha Tower, het binnenlandse ministerie en Al Zubarah Fort de lichtprojectie ontvingen waren er duizenden inwoners present. “Het bracht vreugde aan Qatari’s en alle inwoners”, aldus de krant.

Hopen op Nederland op WK Qatar

De eerste kwalificatiematches voor het WK voetbal zijn al gespeeld. Azië is het eerste continent dat met de cyclus is begonnen. De 55 bij UEFA aangesloten landen gaan na Euro 2020 knokken om de 13 tickets die voor Europese landen klaarliggen. Nu Oranje weer aansprekende resultaten boekt en goed op weg lijkt om Euro 2020 te halen mogen we hopen dat dit WK voetbal niet wordt gemist, zoals wel in 2018 bij het WK te Rusland gebeurde.

Back To Top