Ga naar hoofdinhoud

Loting kwalificatie WK 2022: de tegenstanders van Nederland

De beste WK wedtips voor Nederland - Qatar

De loting voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 is verricht en Nederland moet in die fase zien af te rekenen met Turkije, Noorwegen, Letland, Montenegro en Gibraltar. We stellen de tegenstanders aan je voor.

Tegenstanders Nederland in WK 2022 kwalificatie

Oranje sloot 2020 af als nummer 14 op de FIFA-ranking. Da’s zo’n beetje de plek waar het Nederlands elftal sinds 2015 verkeert, nog best hoog dus als je bedenkt dat ondertussen het EK 2016 en WK 2018 mis werden gelopen.

Turkije

Turkije is de nummer 32, juist een stukkie lager dan enkele jaren geleden. In 2015 leken de Turken nog op weg naar de top tien van de ranking. Maar er gloort hoop voor het Turkse elftal: de kwalificatie voor Euro 2020 verliep zeer voorspoedig met 23 punten uit tien interlands (en een 2-0 zege op wereldkampioen Frankrijk). De sterspelers zijn Hakan Calhanoglu (AC Milan), Merih Demiral (Juventus) em Ozan Kabak (Schalke).

Noorwegen: Haaland, Odegaard en Hauge

Noorwegen is de nummer 44, maar het kan bijna niet anders dan dat de Scandinaviërs de komende jaren flinke sprongen maken. Dat hangt samen met de opmars van drie jonge helden: Erling Haaland, de wandelende goalfabriek van Borussia Dortmund, Martin Ødegaard (ex-Vitesse en ex-Heerenveen, nu Real Madrid) en buitenspeler Jens Petter Hauge (AC Milan). Da’s niet alles: van AZ kennen we Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson en Hakon Evjen, Groningen heeft Jørgen Strand Larsen en Vitesse herbergt Sondre Tronstad.

Potentieel struikelblok in WK kwalificatie

In de kwalificatie legde Noorwegen het af tegen Spanje en Zweden (17 punten uit 10), maar veel scheelde het niet, want al met al verloor de talentvolle ploeg maar een van zijn tien duels. De pijn school hem dus vooral in de vele gelijke spelen, vijf stuks. In de play-offs won Servië na verlenging, 1-2. Kortom, Noorwegen is misschien nog wel meer dan Turkije een potentieel struikelbok voor Oranje.

Letland, Montenegro en Gibraltar

Over de WK kwalificatiewedstrijden tegen Letland, Montenegro en Gibraltar kunnen we korter zijn. Montenegro (FIFA-63) won geen enkel duel in de EK-kwalificatie, Letland (136) is richting Euro 2016 tweemaal verslagen door een toen ontstellend zwak Oranje en Gibraltar (195) is een van de allerzwakste landen ter wereld (doelsaldo bij de Euro 2020-kwalificatie: 3-31 na acht duels).

Kortom, de WK groep van Oranje had zeker zwaarder gekund, maar Noorwegen was dan weer wel een van de ongunstige landen die uit pot drie had kunnen komen. WK bookmakers overschatten Oranje schromelijk en zetten 1.25 op de eerste plek van Oranje. Dat raden we zeker niet aan, doe dan maar de 8.00 op een Noorse eerste plek.

Back To Top