Ga naar hoofdinhoud

Loting WK kwalificaties op 7 december: Nederland in pot 1

Senegal - Nederland WK wedden tip: winst en weinig goals

Op 7 december 2020 wordt te Zürich de loting verricht voor de WK-kwalificatie. Het is dringen geblazen voor Europese landen om zich te plaatsen voor de mondiale eindronde in Qatar. Alleen de groepswinnaars van de tien groepen plaatsen zich direct voor het wereldkampioenschap voetbal.

Nederland in pot 1 bij loting WK kwalificaties

Woensdag speelde Nederland in een vriendschappelijke interland thuis met 1-1 gelijk tegen grootmacht Spanje, zondag versloeg Oranje in Amsterdam Bosnië en Herzegovina met 3-1. Die resultaten zijn vermoedelijk genoeg, ongeacht wat er komende woensdag uit tegen Polen gebeurt, om bij de loting in pot 1 te verdwijnen.

Dat is in theorie gunstig voor Oranje. De UEFA zal bij de loting de 55 lidstaten over tien groepen verdelen. Daarbij wordt elke keer een balletje gepakt uit een van de zes potten. De tien sterkste landen zitten in pot 1. Daarbij wordt gekeken naar de FIFA-ranking op 25 november. De nummers elf tot en met 20 op de opgeschoonde lijst (want er wordt natuurlijk alleen naar Europese landen gekeken) verdwijnen in pot 2, enzovoorts.

Nederland noteert bij WK bookmakers 15.00 voor de winst. Frankrijk favoriet.

Niet weer een WK missen

De consequentie is simpel: die tien beste landen komen dus niet bij elkaar terecht in de groepsfase. Zoals het er nu voor staat, met de huidige FIFA-ranking in gedachten, zal Oranje daardoor in de groepsfase niet hoeven te spelen tegen België, Frankrijk, Engeland, Portugal, Spanje, Kroatië, Italië, Denemarken en Duitsland. Dat scheelt toch een hoop, indachtig hoe cruciaal het is om groepswinnaar te worden. Alweer een WK missen, daar moeten we toch niet aan denken. Niet dat de landen in pot 2 allemaal lachertjes zijn trouwens. Want ook tegen pakweg Zwitserland, Turkije of Rusland kun je gerust punten droppen.

Kwalificaties WK 2022 vanaf maart

Maar toch, er is dus reden voor een sprankje optimisme, mede ook doordat de nieuwe bondscoach Frank de Boer nu zijn eerste zege op zak heeft, na vijf pogingen, en hopelijk in 2021 ons centrale verdedigingsblok met Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt weer hersteld is. “Ik zit toch liever in pot 1 dan in pot 2”, concludeerde De Boer droogjes.

De kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal zijn gepland tussen maart en november 2021. Of dat ook echt gaat lukken is door de coronapandemie onzeker. De play-offs vinden plaats in maart 2022. Het WK 2022 moet beginnen op 21 november 2022.

Back To Top