Ga naar hoofdinhoud

Nieuw buitenspelsysteem tijdens WK voetbal in Qatar

buitenspelsysteem WK voetbal Qatar

Bij het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar wordt de buitenspelregel zeer nauwkeurig doorgevoerd. Voetbalbond FIFA zet de nieuwste technologie in om te bepalen of er sprake is van buitenspel.

WK voorspellen?

WK voetbal Qatar met nieuw buitenspelsysteem

Het lijkt in de basis op doellijntechnologie, waarmee kan worden gezien of een bal over de lijn is gekomen. Het systeem is gebaseerd op tracking software, dat draait op 12 camera’s die 50 shots per seconde maken. Doordat er vanuit zoveel perspectieven beelden worden gemaakt, kan in theorie perfect en foutloos worden bekeken of op het moment van passen iemand buitenspel staat.

Ook de bal voorzien van sensoren

Ook wordt de positie van spelers op 29 datapunten vastgelegd. Heb je een vingernagel te ver naar voren, dan gaat er een streep door de goal. Natuurlijk is ook de bal uitgerust met sensoren. Die sturen 500 keer per seconde data naar de computers. De VAR en zijn crew weten op het WK Qatar dus tot op de nanometer nauwkeurig waar de bal is. En ook op welk moment die bal daar is. Er is een koppeling tussen moment van spelen en locatie.

Scheidsrechter heeft laatste woord

Daarnaast wordt er kunstmatige intelligente ingezet, waarmee de computer een indicatie geeft of het buitenspel was. Vergelijk het met hawkeye bij het tennis, dat aangeeft of een bal in of uit was. Dit oordeel wordt vanuit de videokamer naar de scheidsrechter gestuurd en die heeft uiteindelijk wel het laatste woord. Al zou het wel een best grote flater zijn als de scheids zegt: wat een flauwekul vanuit de videokamer, ik zie het anders.

Het ultieme bewijs voor buitenspel

Wij, tv-kijkers, krijgen een animatie in beeld die ‘bewijst’ dat iemand buitenspel staat. Dat wordt ook in de stadions vertoond op de videowalls. Dan zullen we dus wel allemaal moeten accepteren en aannemen dat alle verzamelde data correct is en ook correct is verwerkt – ook t.a.v. de afhandeling van je WK weddenschappen. Discussie zal er altijd blijven.

Alcohol schaars tijdens WK voetbal Qatar

Waar in Qatar wat minder discussie over is, da’s de verkrijgbaarheid van alcoholische versnaperingen. Dat is erg matig in het golfstaatje. Ook tijdens het wereldkampioen zal het niet eenvoudig zijn om in de stadions van de WK speelsteden drank te vinden. Dat gaat namelijk niet getapt worden, zo hoorde persbureau Reuters vanuit iemand in de organisatie. Wel komen er om de stadions heen stands waar drankjes gekocht kunnen worden, maar alleen op bepaalde tijden, en niet tijdens de wedstrijd zelf. Want dan zou je dat wellicht mee naar binnen kunnen smokkelen.

Speelschema WK

Back To Top