
Nog meer twijfel over WK voetbal in Qatar na WK Atletiek

Dit wordt deel tig in de serie “waarom in hemelsnaam een WK Voetbal toewijzen aan Qatar?” Want net nu het Qatarese voetbalteam lekker begint te draaien (winnaar Asia Cup, niet beschaamd thuisgekeerd van de gastdeelname aan de Copa America), krijgen we via het WK Atletiek in Qatar het bewijs dat er in dat land simpelweg geen levendige sportcultuur heerst.
Lege tribunes Khalifa International Stadium
De afgelopen week vond het atletiekfestijn plaats in het Khalifa International Stadium in Doha, dat we ook terug gaan zien bij het wereldkampioenschap voetbal dat eind 2022 van start gaat in het oliestaatje. Veel stoeltjes bleven leeg. Aan de faciliteiten ligt het niet: bouwen kunnen ze wel in Qatar (dankzij miljoenen gastarbeiders) en ze hebben op het gebied van design een beetje protserige, opschepperige smaak. Ook is er in het stadion een gloednieuw airconditioningsysteem aangelegd.
Klaar voor het WK voetbal?
Voor Qatar is het WK Atletiek natuurlijk vooral bedoeld als statement dat het schiereiland klaar is voor het nog grotere WK voetbal. De premier van het land, sjeik Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani, verklaart dat expliciet op zijn twitteraccount. Maar ook hij kon niet voorkomen dat zelfs op de koningsnummers, zoals de 100 meter voor dames en heren, het stadion minder dan 12.000 toeschouwers bevatte. Op een capaciteit van 46.000 valt het nogal op hoe karig dat eigenlijk is. En de gasten die je wel op de bankjes kan ontwaren, bestaat vooral uit immigranten (Afrikanen, Aziaten) die hun landgenoten aanmoedigen. De Qatari zelf, die zitten liever thuis voor de buis.
WK Voetbal 2020 wordt een stille bedoening
De Britse krant Express vindt het helemaal niks en vreest dat het aanstaande WK voetbal een “tumbleweed tournament” wordt: zo stilletjes op de tribunes dat je als het ware de stofwolken ziet rond waaien. “Alleen als ze de allernieuwste technologie inzetten en hologrammen projecteren die publiek moeten voorstellen, kan Qatar een enorme mislukking voorkomen”, zo stelt de auteur cynisch.
Qatar gaat af als een gieter
Het gebrek aan sfeer, de lege stoeltjes, het ontbreken van zingende toeristen (met biertjes in hun hand) die door de steden trekken: dit alles kan Qatar misschien meer kwaad dan goed doen. En dat terwijl het land met dit soort projecten juist wil laten zien: we zijn heel benaderbaar, we houden van hetzelfde als jullie. Express trapt er niet in: “dit van ijdelheid aan elkaar hangende project van een absurd rijk maar ook klein land, dat een bruin voetje wil halen bij de rest van de wereld, gaat keihard opblazen in hun eigen gezicht.”