Ga naar hoofdinhoud

Op het WK 2022 echt de laatste kans voor België?

Gokken WK tips Spanje - Duitsland en België - Marokko

Wat kan België nog op het WK voetbal dat over anderhalf jaar van start gaat? De laatste kans voor de Gouden Belgische Generatie, zo werd het EK 2020 gezien, dat vanwege de pandemie in de zomer van 2021 is gehouden. De Rode Duivels verloren in de kwartfinale van Italië, met 2-1. Horen onze zuiderburen nog bij de WK favorieten eind 2022?

Beste resultaat België: derde op WK

De Belgen hebben met deze ijzersterke generatie vier eindronden op rij gespeeld. De score: kwartfinale, kwartfinale, halve finale (derde op het WK 2018) en kwartfinale. Die ene uitschieter (een titel) zit er niet tussen en drie keer kwartfinale is ook ietwat mager, maar toch: het is een rijtje waarvoor onze buren zich niet hoeven te schamen. Vergelijk dat met de Oranje-score op de vorige 4 toernooien: derde, niet gekwalificeerd, niet gekwalificeerd, achtste finale. Nogal een verschilletje he…

Roberto Martinez treft geen blaam

De landen die de vorige drie toernooien wel wisten te winnen, waren Duitsland, Portugal en Frankrijk. Wat er nou net bij België aan ontbrak om in dat rijtje te komen staan, dat moet de Belgische bond maar uitvogelen. Wel lijken ze te menen dat het niet ligt aan bondscoach Roberto Martinez, de opvolger van Marc Wilmots, die in 2016 moest ophoepelen.

Vorm, pech en geluk

Oud-speler Jan Ceulemans ziet het scherp. Hij geeft dit als verklaring: “Meer nog dan kwaliteit bepalen de factoren vorm, pech en geluk hoe ver je komt op een EK of WK.” Zo is het natuurlijk precies. De Belgen doen echt niet onder voor de vier halve finalisten van dit moment. De loting zat ook niet mee, met eerst Portugal voordat de Italianen opdoemden. Ik bedoel, het pad kan ook bestaan uit Tsjechië en Denemarken, om maar wat te noemen.

Welke Belgische spelers kunnen naar WK 2022?

Bovendien hadden de grote mannen op het middenveld medische problemen: Kevin De Bruyn speelde met gescheurde enkelbanden, Eden Hazard kwam in de kwartfinale niet eens in actie. En ja, er zitten best veel dertigplussers in de selectie, zoals Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Dries Mertens. Of ze het WK 2022 redden is twijfelachtig. De Bruyne en Hazard zijn precies 30, dat is richting Qatar geen issue. En Jeremy Doku is pas 19, Youri Tielemans 24, Alexis Saelemakers 22.

Alle gevaccineerden in stadions Qatar

Tot slot wat nieuws vanuit de WK-organisatie. Qatar zal, zo is bekend geworden, alleen mensen in de stadions worden toegelaten die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. “We verwachten niet veel problemen, omdat over ruim een jaar veel landen hun burgers hebben ingeënt”, zo zegt het golfstaatje monter.

Back To Top