Ga naar hoofdinhoud

Opstelling Nederland – Wales oefeninterland: Van Gaal kiest voor aanvallender systeem

Opstelling Nederland – Wales. Nederland en het 5-3-2-systeem. Het is inmiddels al uitvoerig besproken door alle kenners en niet-kenners binnen de voetbalwereld, maar de twijfels over dit systeem zijn nog altijd niet weg. Het systeem zou te verdedigend zijn en te veel steunen op de individuele kwaliteiten van Sneijder, Van Persie en Robben.

Voor de groepsduels op het WK voetbal tegen Spanje en Chili lijkt Van Gaal echter al te hebben gekozen voor deze tactiek. Hij zag de Spanjaarden in het afgelopen weekeinde tegen Bolivia (2-0 winst Spanje) worstelen met vijf verdedigers op een lijn, waarna de bondscoach de trotse conclusie trok dat het zeker mogelijk is om te stunten tegen de regerend wereldkampioen, mits zijn beoogde systeem wordt uitgevoerd. Omdat Chili ook zeer sterk wordt geacht, zal het Nederlands elftal ook tegen de Chilenen met vijf verdedigers aan de aftrap verschijnen.

Nederland – Wales goede test

De wedstrijd Nederland – Wales is een goede test om te kijken welk systeem nou het beste past bij Oranje. De wedstrijd tegen Wales begint rond 20.30 uur. Het zal voor Oranje in principe een makkelijke wedstrijd moeten worden. Wij voorspellen dat Nederland – Wales een doelpuntrijke wedstrijd wordt.

De wedstrijd tegen Australië is echter van een ander kaliber. Naar alle waarschijnlijkheid zal Nederland op basis van dit duel kwalificatie voor de tweede ronde op het WK af moeten dwingen en daarbij vormt een tactiek met vijf verdedigers wellicht niet de beste tactiek.

Dit heeft Van Gaal dan ook toegegeven en hij ziet het oefenduel van morgenavond tegen Wales als een goede test om met één verdediger minder te gaan spelen. “Wales is een soort Australië. Zij spelen met één spits. Dus dan kunnen wij een verdediger doorschuiven. Dat zal Daley Blind zijn. Die is gewend op het middenveld te spelen.”, aldus Van Gaal.

Tijdens dezelfde persconferentie gaf Van Gaal aan dat de kans groot is dat hij verder niet te veel aan de namen zal gaan sleutelen. Enkel van De Guzman is al bekend dat hij niet beschikbaar is vanwege een blessure. Clasie zal waarschijnlijk zijn plek op het middenveld over gaan nemen.

Opstelling WK oefeninterland Nederland Wales:

Keeper: Cillessen
Verdedigers: Martins Indi, Vlaar, De Vrij, Janmaat
Middenvelders: Blind, Clasie, De Jong, Sneijder
Aanvallers: Robben, Van Persie

Back To Top