Ga naar hoofdinhoud

Qatar zegt dat corona geen impact heeft op bouw WK stadions

Beste weddenschappen groepsfase WK 2022

Alles gaat gesmeerd in Qatar hoor. Volgens het golfstaatje gaat de bouw van stadions geweldig, ligt het organiserende land van het wereldkampioenschap voetbal 2022 liefst 80 procent voor op schema en heeft geen enkele bouwvakker het coronavirus opgelopen.

WK Voetbal Qatar en corona

Hassan Al-Thawadi, een van de hoge piefen van het organisatiecomité, sprak al die mooie nieuwtjes uit. Hij beweert dat dit jaar nog al zes van de uiteindelijke acht voetbalstadions klaar zullen zijn. Hij erkent dat het bouwtempo is gezakt door het virus.

Aanvankelijk was niemand er echt blij mee dat het WK 2022 niet in de zomer zou plaatsvinden, maar in november en december. Het verstoort de kalender van nationale voetbalcompetities. Maar nu blijkt die verschuiving een onverwacht voordeel op te leveren: vijf maanden extra tijd om wereldwijd het coronavirus te verdrijven en een vaccin te ontwikkelen en distribueren. Want een WK voetbal met matches waar geen publiek welkom is, dat is toch zelfs voor Qatar (waar de stadions normaliter akelig leeg zijn) ondenkbaar.

En dus gaat Al-Thawadi vrolijk door met zijn goednieuwsshow: “Ik geloof erin dat we in 2022 de pandemie hebben overwonnen. Het geeft ons de kans om mensen samen te brengen, nu meer dan ooit.”

Stadions moeten ook nog worden getest

Waar hij liever niet op ingaat is dat nadat stadions zijn gebouwd, ze ook nog moeten worden getest en indien nodig aangepast. Zo kan de inauguratie van de stadions Al-Rayyan, Education City en Al-Bayyt niet op de geplande datum doorgaan. Al eerder werd een toernooi in het Education City Stadium geschrapt, dat eind maart had moeten plaatsvinden (met België, Portugal, Kroatië en Zwitserland).

Economie Qatar kan gevolgen voor WK hebben

En hoe gaat het economisch in Qatar? De olieprijs is momenteel relatief laag en dat voelt het land in zijn portemonnee. Gaat dat ten koste van het budget voor het voetbalfestijn? En ook kan de recessie die onvermijdelijk over de wereld zal trekken gevolgen hebben voor de animo van voetbalfans om op reis te gaan naar Qatar.

“We streven naar een betaalbare World Cup”, zegt hij. “We zullen prijzen hanteren die betaalbaar zijn voor fans en die ook werkt voor de industrie, serviceproviders en de toeleveringsketen achter het toernooi.” Oftewel: verwacht maar geen al te drastische prijsdalingen.

Back To Top