Ga naar hoofdinhoud

Suriname en Curacao op koers voor WK Qatar, Noorwegen bindt in

Wedden op Argentinië - Kroatië halve finale WK 2022

Het Noorse elftal dreigde uit protest richting de toewijzing van het WK voetbal 2022 aan Qatar zich terug te gaan trekken uit de kwalificaties. Het Scandinavische land was het enige ter wereld waarin het protest zulke grote vormen aannam. Althans, het blijft bij plannetjes en proefbalonnetjes, want het lijkt er sterk op dat de Noren (ingedeeld in de WK kwalificatiegroep van Oranje) toch hun best willen doen om van de partij te zijn in 2022.

Noorwegen toch op het WK 2022?

De Noorse Voetbalfederatie NFF heeft een commissie zich laten buigen over het vraagstuk van de protesten en een eventuele boycot. Het doel dat Noorwegen wil bereiken is dat er verbetering komt in de situatie omtrent mensenrechten en werkomstandigheden voor gastarbeiders in de Golfstaat.

Bij diverse gelegenheden droegen spelers van het Noorse elftal rondom interlands een shirt met afkeurende teksten richting Qatar. Maar daar gaat het bij blijven. Slechts twee van de veertien commissieleden vinden een boycot een goed idee. Zij redeneren, zoals de rest van de wereld, dat er inderdaad grote misstanden zijn in Qatar, maar dat wegblijven niets oplost. Ze zien meer heil in een dialoog met Qatar en een pakket van eisen dat aan WK-deelname wordt gekoppeld.

Suriname droomt van WK voetbal deelname

In Suriname en Curacao is er geen tot amper discussie over de mensenrechtenstituatie in het Midden-Oosten. Ze zijn vooral aan het dromen om zich eindelijk ook eens te plaatsen voor het mondiale voetbalfeest. Curacao is op weg om de eerste groepsfase te overleven. Na de 0-8 zege op de Britse Maagdenailenden van afgelopen weekend volstaat dinsdag tegen Guatemala een gelijkspel.

Play offs

Maar daarna is de weg naar het WK in Qatar nog lang: er volgt daarna een play-off, en de winnaar daarvan gaat weer naar een groepsfase. Grote kans dat Mexico, de VS en Costa Rica ook die fase bereiken, en alleen de top drie pakt een ticket. De nummer vier krijgt nog een kans in weer een play-off.

Live kijken naar Canada – Suriname

Suriname speelt in de nacht van dinsdag op woensdag tegen Canada (je kunt de wedstrijd live kijken op tv bij Ziggo en WK weddenschappen plaatsen bij de bookmakers). De Noord-Amerikanen hebben in groep B evenveel punten als Suriname, maar wel een beter doelsaldo. Daarom moet ‘Natio’, zoals Surinamers hun team noemen, winnen om een ronde verder te komen.

Back To Top