Ga naar hoofdinhoud

Wat leert Confederations Cup ons over het WK voetbal 2018?

WK Voetbal 2022 zonder Rusland

WK voetbal 2018. De Confederations Cup is aanbeland in de eindfase. Wat kunnen we met het oog op het Wereldkampioenschap Voetbal 2018 in Rusland van het toernooi leren?

Aan de Confederations Cup nemen maar acht landen deel, waardoor we voorzichtig moeten zijn met al te ferme en drastische uitspraken. Aan de andere kant: het zijn, op gastland Rusland na, wel allemaal continentale kampioenen. De resultaten zeggen dus wel iets over eventuele verschuivingen in de regionale verhoudingen in het wereldvoetbal.

Afrikaanse landen zakken weg

En het ziet er wat dat betreft niet zo fraai uit voor Afrika. Voetbal is razend populair op het continent en vaak beweren wij hier in het westen dat sporters uit ander werelddelen ons aftroeven als het aankomt op mentaliteit en pure wil om te slagen. Maar vooralsnog helpt dat het Afrikaanse voetbal niet met aansluiten bij de wereldtop. Het gevoel leeft juist dat Afrikaanse landen wegzakken. Kameroen, eerder dit jaar winnaar van de Afrika Cup, bakte er bij de Confederations Cup weinig van, droop af met één punt en een doelsaldo van 2-6.

Maar ook Rusland beleefde weinig lol aan deze generale repetitie voor het WK 2018. Sinds de Sovjet-Unie begin jaren 90 overging in Rusland, hebben de Russische voetballers erg weinig laten zien. De drie deelnames aan het WK eindigden telkens in de groepsfase en vier van de vijf keer gebeurde dat op het EK. Alleen in 2008, nota bene tegen Oranje, moest het land zo nodig ineens vlammen. Rusland won alleen van Nieuw-Zeeland (2-0) en maakte zoals wel vaker een wat ongeïnteresseerde indruk.

Rusland, Brazilië en Iran zeker van deelname WK voetbal 2018

Natuurlijk moeten we afwachten welke landen op het WK verschijnen. Naast gastland hebben nog maar twee landen zich op eigen kracht geplaatst, te weten Brazilië en Iran. De Gouden Kanaries horen natuurlijk niet te ontbreken, al heeft de Selecao na de smadelijke nederlaag in de halve finale van het WK 2014 een onzekere periode doorgemaakt. Iran verzekerde zich half juni van een ticket na de 2-0 zege op Oezbekistan.

En Oranje? Met nog vier van de tien speelronden te gaan in de kwalificatiegroep zit Nederland in een benarde situatie. Op 31 augustus moet uit van Frankrijk worden gewonnen, anders daalt de kans op plaatsing toch angstwekkend dicht richting de nul procent.

Wedden op het WK voetbal 2018

Gastland Rusland staat voor de eindzege op @36.00. Nederland staat op @51.00 en het eerste Afrikaanse land op de wedlijst is Ivoorkust op @101.00. Duitsland is de favoriet op @6.00, gevolgd door Brazilië op @6.50.

Back To Top