Ga naar hoofdinhoud

Welke Oranje spelers kunnen nog 2,5 jaar mee?

WK 2022: Nederland trapt het voetbalfeest in Qatar af

Afgelopen week maakte bondscoach Ronald Koeman voor de laatste keer zijn voorselectie voor Oranje bekend. Inmiddels is Koeman aangesteld als trainer van FC Barcelona. Wie van de 32 voetballers maken (qua leeftijd en ontwikkeling) een goede kans om er ook weldra in Qatar 2022 bij te zijn – mits ze het WK voetbal niet boycotten…?

Of omgekeerd: welke spelers zien we vermoedelijk de komende jaren afhaken in de Nederlandse en internationale top? We tippen deze gasten puur op basis van leeftijd: Jasper Cillessen, Tim Krul, Daley Blind, Leroy Fer, Kevin Strootman, Ryan Babel. En deze spelers op basis van niet genoeg progressie en perspectief: Jeroen Zoet, Kenny Tete, Joël Veltman, Tonny Vilhena.

Voorselectie Nederlands elftal

Keepers: Marco Bizot (AZ), Jasper Cillessen (Valencia), Tim Krul (Norwich City), Jeroen Zoet (PSV)

Verdedigers: Hans Hateboer (Atalanta), Kenny Tete (Olympique Lyon), Denzel Dumfries (PSV), Joël Veltman (Brighton & Hove Albion), Perr Schuurs (Ajax), Nathan Aké (Manchester City), Stefan de Vrij (Internazionale), Virgil van Dijk (Liverpool), Daley Blind (Ajax), Owen Wijndal (AZ), Perr Schuurs (Ajax)

Middenvelders: Donny van de Beek (Ajax), Marten de Roon (Atalanta), Leroy Fer (Feyenoord), Frenkie de Jong (FC Barcelona), Tonny Vilhena (Krasnodar), Mohamed Ihattaren (PSV), Teun Koopmeiners (AZ), Kevin Strootman (Olympique Marseille), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanvallers: Ryan Babel (Galatasaray), Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Memphis Depay (Olympique Lyon), Myron Boadu (AZ), Quincy Promes (Ajax), Calvin Stengs (AZ), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg), Luuk de Jong (Sevilla)

WK voetbal Qatar – mensenrechten

Het blijft rommelen rondom de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar. Al sinds de dag dat het oliestaatje werd aangewezen als organisator van het grootste voetbalfestijn op aarde was er de vrees dat er problemen met de mensenrechten zouden komen.

En jawel hoor, tienduizenden (vaak Aziatische) arbeidsmigranten worden al jarenlang zeer slecht behandeld. Ondanks internationale kritiek blijkt Qatar weinig te hebben verbeterd voor de vaklui die de infrastructuur voor het WK aanleggen. Human Rights Watch heeft in een kakelvers rapport de misstanden opgesomd.

Kafala systeem

Jan Kooy van die organisatie wijst aan wat de voornaamste bron van de ellende is: het zogeheten kafala-systeem. Dat houdt in dat jij als werknemer zo ongeveer een halve slaaf van je werkgever bent. Je baas beslist of je terug naar huis mag, je baas beslist of je een andere job mag zoeken. Het paspoort van talloze arbeidsmigranten is ingenomen en ze moeten maar afwachten of en wanneer ze die terugkrijgen. “Die macht leidt tot allerlei misbruik: mensen krijgen overwerk niet betaald of moeten soms maandenlang wachten op hun salaris”, aldus Kooy.

Apartheid

In het rapport wordt gesteld dat er zeker 60 bedrijven zich schuldig maken aan de brute exploitatie van de arbeiders. En het beperkt zich niet tot onveilige en te hete arbeidsomstandigheden, beroerde huisvesting, onderbetaling en het inperken van de bewegingsvrijheid. Ook worden Afrikaanse en Aziatische gastarbeiders uitgesloten van bepaalde faciliteiten die wel toegankelijk zijn voor Arabische, Europese, Amerikaanse en Australische migranten. Jawel: keiharde en openbare apartheid en segregatie bestaan anno 2020 gewoon nog.

WK Qatar boycotten?

Michael Page, plaatsvervangend directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Human Rights Watch, schetst dat vele migranten helemaal klem zitten in het oliestaatje. “Er zijn mensen die worden uitgebuit maar niet durven klagen omdat ze bang zijn voor vergelding van hun werknemer.” Wat te doen? Kooy meent dat meer mensen hun (afkeurende) mening van de daken moeten schreeuwen. “Ambassadeurs, topvoetballers uit het verleden, die heel veel geld verdienen als ambassadeur voor Qatar, maar ook profspelers, bondscoaches: laat ze zich uitspreken”, zo hoopt hij.

Back To Top