Ga naar hoofdinhoud

Wereldkampioenschap Voetbal 2022: Qatar lijkt geen corona te kennen

Wereldkampioenschap Voetbal 2022: Qatar lijkt geen corona te kennen

Natuurlijk, ook in Qatar is het coronavirus doorgedrongen, maar de schade lijkt in het golfstaatje mee te vallen en diverse grote sportevenementen worden afgewerkt met volle stadions. Op dit moment lijkt de kans bijzonder klein dat corona in de weg zal staan van de aftrap van het WK Voetbal in november 2022.

Voetbal en corona gaat in Qatar goed

De nationale voetbalcompetitie, de Qatar Stars League (QSL), kan vanwege de inmiddels welbekende bubbel-maatregelen als vanouds doorgaan. Ook heeft Qatar aangeboden de AFC Champions League over te nemen en eind 2020 vond de Amir Cup Final op 8 december plaats. De finales werden gespeeld met respectievelijk 12.000 en 10.000 man publiek. En dat terwijl we de Eredivisie afwerken in lege stadions.

Geen gaatje in de protocollen

En vergis je niet, die AFC Champions League is een kolossaal toernooi. Er deden 30 teams mee en die speelden samen 76 wedstrijden. De 900 voetballers werden keer op keer onderworpen aan tests, moesten de afstandsmaatregelen in acht nemen, kregen grondige medische begeleiding en werden op secure wijze vervoerd. Er zat geen gaatje in de protocollen.

Drie WK stadions

Het toernooi maakte gebruik van 3 stadions die ook bij het WK 2022 worden ingezet. Het was dus een nuttige testcase om de infrastructuur voor de aanstaande world cup te finetunen. Er werden liefst 48323 covid-tests afgenomen.

Publiek WK voetbal

FIFA-president Gianni Infantino greep het succes van deze evenementen uiteraard aan voor een goednieuwsshow. “Qatar heeft de benchmark geleverd voor hoe het voetbal in dit tijdperk van Covid-2019 veilig kan worden voortgezet.” Maar wat als de stadions niet worden bezet door inwoners of gasten uit omliggende landen, maar als publiek uit Europa, Amerika, Azië en Afrika komt toestromen? Is de gastronomische sector daar klaar voor?

Coronacijfers Qatar

Momenteel zeker niet. Door de reisrestricties heeft de horeca een personeelsgebrek. Er zijn normaliter een kleine 3 miljoen gastarbeiders in Qatar, versus rond de 333.000 Qatari’s. Met andere woorden, als de instroom van buitenlandse arbeiders stokt, dan ligt het land stil. En het toerisme ligt momenteel natuurlijk ook stil, waardoor het, zoals overal ter wereld, onvermijdelijk lijkt dat diverse horeca-gelegenheden failliet zullen gaan. Wordt dan de grens bereikt van de capaciteit die over 1,5 jaar nodig is?

Tot nu toe zijn er 246 sterfgevallen in Qatar toegekend aan corona. De besmettingspiek lag in mei 2020, een tweede golf heeft in de golfstaat niet plaatsgevonden.

Back To Top