Ga naar hoofdinhoud

Wereldkampioenschap voetbal 2022: deze landen zeker voor Qatar

Wedtips Mexico - Polen: hoge odd op Beide Teams Scoren

Van 21 november tot en met 18 december 2022 vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in Qatar. 32 deelnemers mogen bij het begin dromen van de gouden bokaal die de winnaar mag tonen aan het publiek, de tv-kijkers en daarna tijdens de festiviteiten in eigen land. Welke landen zijn al geplaatst?

Speelschema WK

Landen met een WK voetbal ticket

Uiteraard is het gastland present op het toernooi, Qatar dus. Dat land heeft zich nooit op eigen kracht weten te plaatsen voor een WK voetbal en lange tijd was het ook doffe ellende bij de Asia Cup. Maar in deze eeuw werden eindelijk wat succesjes geboekt, zoals twee keer een kwartfinale, en in 2019 kwam de doorbraak: winnaar.

Ook zijn er al aardig wat landen zeker van een startbewijs via de kwalificatietrajecten die wereldwijd plaatsvonden. Het betreft Duitsland, Denemarken, Brazilië, Frankrijk, België, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland, Zwitserland, Nederland, Argentinië, Iran, Zuid-Korea, Japan, Saoedi-Arabië, Ecuador en Uruguay.

Eind maart meer duidelijk over WK deelnemers

13 plekken moeten nog worden ingevuld. In Europa is bijvoorbeeld net de halve finale van de play-offs achter de rug en liggen er nog drie tickets voor het grijpen. Rusland is door de FIFA uit het traject gezet en maakt geen kans meer op deelname. Eind maart weten we hoe de resterende startbewijzen worden verdeeld.

WK voorspellen?

WK loting

Dan is het op 1 april tijd voor de WK loting. Die vindt plaats met vier potten waarin 8 landen per pot zitten. Zo ontstaan er acht WK groepen. Nederland is vooralsnog ingedeeld in de tweede pot, maar er is nog een kans dat Oranje in pot 1 terechtkomt. Dat hangt af van het resultaat tegen Duitsland, dinsdag in Amsterdam. Als Oranje wint en Portugal in de finale van de play-offs verliest van Noord-Macedonië, dan is pot 1 bereikt. Dat betekent dat de andere landen in die pot worden ontlopen.

Nederlands elftal mogelijk in pot 1

Dit kansje ontstond nadat de Macedoniërs totaal onverwachts Italië uit de play-offs knikkerden. Maar misschien is het zo slecht nog niet als Nederland op het WK voetbal 2022 wel meteen pakweg Frankrijk of Spanje of Engeland treft. Want de geschiedenis leert toch dat er wat gemakzucht en lethargie ontstaat tegen landen als Slowakije of IJsland of Tsjechië. Dan komt weer dat geklaag over een te defensief ingestelde tegenstander die te veel trucjes toepast om het spel te onderbreken.

Back To Top