Ga naar hoofdinhoud

WK 2018 kwalificaties: Oranje zo goed als uitgeschakeld

WK 2022: Nederland trapt het voetbalfeest in Qatar af

Op 8 oktober om 20:45 uur speelt Nederland tegen Wit-Rusland in de negende speelronde van de kwalificaties voor het WK 2018. Eerder die dag speelt Zweden thuis tegen Luxemburg en eigenlijk is die match belangrijker: winnen de Zweden, dan slinken de kansen voor Oranje naar zo ongeveer nul procent.

Hoe dat zit? Simpel: Nederland heeft in Groep A dertien punten verzameld en dat zijn er drie minder dan nummer twee Zweden en vijf minder dan nummer een Frankrijk. We negeren Les Blues verder, die zullen de groep wel gaan winnen. Het gaat om Zweden en dan vooral om het doelsaldo. Nu staat Zweden op plus elf en met de match tegen Luxemburg op komst kan de teller gerust oplopen tot plus veertien of beter.

Wit Rusland – Nederland

Nederland staat op plus vijf. Zelfs als onze jongens uit tegen de Wit-Russen onverwacht uithalen, dan nog loopt het doelsaldo maar op tot iets als plus acht, hoogstens plus negen. Er zal nog steeds een gat van vijf goals schuilen tussen Nederland en Zweden. In de tiende en laatste wedstrijd spelen Nederland en Zweden vervolgens tegen elkaar. In de Amsterdam ArenA, waarin onze nationale trots in regel veel slechter presteert dan in bijvoorbeeld De Kuip.

Hoe dan ook, Oranje zal die match dus moeten winnen met een verschil van pakweg drie goals. Toegegeven, dit alles is hypothetisch, maar twee zuinige zeges is voor het Nederlands Elftal echt niet toereikend. Het moet niet 1-0 en 2-1 worden, het gaat pas ergens toe leiden met stevige uitslagen als 4-0 en 4-0. Tenzij de Luxemburgers weer een wonder verzorgen, zoals het dwerglandje laatst lukte door stand te houden uit tegen Frankrijk (0-0).

Wedden op WK voetbal

Laten we beginnen met de match tegen ‘Belarus’. Bookmakers blijven een onbegrijpelijk blind vertrouwen houden in Nederland en zetten winst van onze oranjeklanten op 1.33. Veel te laag natuurlijk gezien de enorme druk, de huidige selectie en dat het een uit-match is. Gelijkspel op 4.90 is erg genereus geprijsd en de 8.50 op Wit-Rusland is echt niet zo ondenkbaar als die notering suggereert.

Maar een betere weddenschap is om ons te richten op wie in de top twee eindigt van Groep A. Frankrijk noteert als groepswinnaar 1.10 en Zweden bij de top twee staat op 1.07. Het zijn geen noteringen waar je van droomt, maar bovenstaande scenario’s laten zien dat die uitkomsten bijna onontkomelijk zijn. Nederland in de top twee noteert 5.50.

Back To Top