Ga naar hoofdinhoud

WK 2022: de stand van zaken bij de wereldwijde kwalificatiezones

Gokken WK tips Nederland - Argentinië: Oranje door en goals

Het wereldkampioenschap 2022 zal, ondanks de felle protesten tegen de arbeidsomstandigheden voor de immigranten die aldaar de infrastructuur aanleggen, in Qatar plaatsvinden. Hoe staat het momenteel met de kwalificatie voor het mondiale toernooi?

Kwalificaties WK voetbal starten maart 2021

Voor ons is uiteraard vooral de Europese kwalificatiezone interessant. We zullen tot 25 maart 2021 moeten wachten, pas dan gaan de UEFA-kwalificatiewedstrijden van start. Er zullen 55 landen om 13 startbewijzen dingen, dus dat wordt dringen. De tien groepswinnaars grijpen een ticket, de drie andere worden verdeeld via play-offs. Daar nemen de tien nummers twee aan deel en twee landen die via de Nations League worden geselecteerd (op basis van de totale ranglijst van dat toernooi).

Aantal Afrikaanse landen al geschrapt

In Afrika is het traject al lang en breed begonnen. De Afrikaanse bond CAF heeft in september 21019 al een eerste schifting plaats laten vinden. Daardoor kon er al direct een streep door enkele Afrikaanse landen: onder meer Somalië, Burundi en Zuid-Sudan zullen we op het WK 2022 niet tegenkomen. Pas in mei 2021 wordt de draad weer opgepikt en die vertraging hangt uiteraard samen met de coronapandemie.

Ook in Azië al een schifting

Maar CAF was niet de eerste bond die kwalificatiematches organiseerde. In Azië was de AFC al in juni 2019 druk in de weer met voorrondes voor het WK voetbal uitvoeren. Die liepen voor onder meer Brunei, Laos en Pakistan niet best af. Ook die landen wisten ruim drie jaar voordat het WK überhaupt zou beginnen al dat ze niet present zouden zijn.

Inmiddels is in Azië de tweede fase ingegaan, een groepsfase, en daarvan zijn zes van de tien speelronden gespeeld. Op basis van de huidige stand lijken Syrië en Japan al zeker van een plek in de derde en laatste kwalificatiefase.

WK kwalificaties Zuid-Amerika starten in oktober

Op 8 oktober begint een altijd erg boeiende kwalificatiezone, CONMEBOL, oftwel Zuid-Amerika. Het systeem is overzichtelijk: tien landen worden in een groep gegooid en spelen tweemaal tegen elkaar. De nummers een tot en met vier plaatsen zich, de nummer vijf speelt een intercontinentale play-off. Elke speelronde is er minstens een kraker. Op 8 en 9 oktober is Uruguay tegen Chili een lekker affiche – het klinkt als een achtste finale van een WK.

Lionel Messi is geselecteerd voor het Argentijnse elftal en zal daardoor enkele matches voor FC Barcelona missen. Slechts nieuws dus voor Barca-trainer Ronald Koeman, want de interlandperiode valt samen met El Clasico tegen Real Madrid.

Back To Top