Ga naar hoofdinhoud

WK 2022 kwalificaties voorbij: alle deelnemers bekend

Wedden op Argentinië - Kroatië halve finale WK 2022

Het WK voetbal 2022 kan eigenlijk wel beginnen want alle 32 WK deelnemers zijn bekend. Vanaf het moment dat Qatar werd aangewezen als gastheer was dat land gelijk de eerste deelnemer. Afgelopen week sleepte deelnemer nummer 32 het laatste ticket binnen: Costa Rica.

WK voorspellen?

WK voetbal Qatar: alle deelnemers bekend

Het mooie van het WK is niet alleen dat er zoveel op het spel staat, maar ook dat je landen in actie ziet waar je normaliter niet zo snel naar zou kijken, als het sowieso al lukt om daar fatsoenlijke beelden van te vinden. Neem nou Costa Rica: heb je ook maar een tel van hun kwalificatietraject gezien, misschien dan tot aan de play-offwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland? Vast niet.

Ook Australië gekwalificeerd

Terwijl het toch, zeker ook gezien de geringe omvang van het Zuid-Amerikaanse land, een bovenmodaal presterende voetbalnatie is. In 2014 stonden ze nog in de kwartfinale van het WK en wisten ze Oranje all the way tot strafschoppen in bedwang te houden. Nog eerder in de week lukte het Australië om de intercontinentale play-offs te winnen. Peru moest eraan geloven, na strafschoppen.

Nederland voor 11e keer op het WK

Nederland ging als groepswinnaar bij de Europese kwalificaties naar het WK Qatar. Het is de elfde keer dat Oranje deelneemt. Brazilië maakt zijn geschiedenis als succesvolste voetballand ooit waar door zich wederom te plaatsen: het is het enige land dat alle WK’s meemaakte. Duitsland is bijna altijd present: het wordt de 20e deelname van Die Nationalmannschaft. Wales en Canada zijn voor de tweede keer ooit present. Qatar is de enige debutant.

Locatie Qatar twijfelachtig

Qatar is geen eenvoudige locatie voor voetbalfans die hun land achterna willen reizen. De hotelcapaciteit is, vergeleken met eerdere hosts, nogal beperkt, sowieso is de toeristische sector aldaar niet zo van de budgetprijzen, en dan zijn er ook nog de soms lastig te doorgronden cultuurverschillen. Een Oranjeplein hoef je niet te gaan verwachten in het golfstaatje.

Om nog terug te komen op het aantal slaapplekken in de WK speelsteden: er zijn rond de 30.000 hotelkamers. Daarvan is een groot deel al geboekt door deelnemers, mediapartners, sponsoren en officials, zoals FIFA-personeel. Om de capaciteit (iets) te verhogen worden tenten in de woestijn gezet en cruiseschepen dobberen rond aan de Qatarese kust.

En ja, ook worden in allerijl nog een paar hotels uit de grond gestampt. Qatar onderhandelt nog met buurlanden over het benutten van hotels aldaar, waarbij WK-bezoekers dan gebruik kunnen maken van shuttle-vluchten. Met zoveel gedoe ga je bijna nog denken dat Qatar eigenlijk helemaal niet z’n geschikte WK-locatie is.

Back To Top