Ga naar hoofdinhoud

WK 2022: Loting play-offs bepaalt dat Portugal of Italië ontbreekt

WK 2022: Loting play-offs bepaalt dat Portugal of Italië ontbreekt

Als een eindronde wordt gespeeld, hopen fans natuurlijk dat alle zogeheten toplanden present zijn. Oftewel de landen die in het verleden meerdere malen door wisten te dringen tot de eindfase van het WK voetbal, of anders het Europees kampioenschap voetbal.

Portugal of Italië niet op WK voetbal 2022

Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Argentinië, Spanje, die categorie dus. De Italianen niet te vergeten, de huidige Europese kampioenen. En ook Portugal heeft een heel mooi track record: het land won het EK 2016 en heeft deze eeuw ook een handjevol kwartfinales en halve finales op het cv kunnen zetten.

Loting play offs in maart

Maar uitgerekend die laatste twee kunnen elkaar treffen bij de play-offs voor het WK 2022 in Qatar. Het wrede lot heeft dat bepaald: ze kunnen bij de play-offs in maart 2022 niet beide een ticket bemachtigen. Die duels vinden plaats op 24-25 maart (halve finales) en 28-29 maart (finale).

De twaalf deelnemers aan het kwalificatietoernooi zijn ingedeeld in drie blokjes. Italië en Portugal zijn ingedeeld in hetzelfde blok. Ze kunnen elkaar in de finale van dat blok treffen, tenzij een land of beide landen al in de halve finale sneuvelen.

Toernooi 1:
Wales – Oostenrijk
Schotland – Oekraïne

Toernooi 2:
Rusland – Polen
Zweden – Tsjechië

Toernooi 3:
Portugal – Turkije
Italië – Noord-Macedonië

Italië ontbrak vorig WK ook al

De Azzurri struikelden bij de play-offs voor het WK 2018 over Zweden. Daardoor ontbrak het land voor het eerst sinds 1958 op een WK voetbal. Op het EK toonde de wereldkampioen van 2006 aan, dat van zo’n dip snel hersteld kan worden. Portugal moest in 2014 het WK te Brazilië bereiken via de play-offs, ook tegen Zweden.

Deelnemers WK Qatar

Dit is een overzicht van de landen die zich wel al voor het voetbalfeest in Qatar hebben geplaatst:

Europa: Frankrijk, België, Duitsland, Denemarken, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland, Zwitserland en Nederland.

Zuid-Amerika: Brazilië en Argentinië

Azië: gastland Qatar

Kortom, er zijn nog veel tickets niet vergeven. In Afrika zijn er nog 10 landen die kans maken op de 5 startbewijzen: Algerije, Tunesië, Nigeria, Kameroen, Mali, Egypte, Ghana, Senegal, Marokko en Congo-Kinshasa.

Loting WK voetbal op 1 april 2022

De loting voor het WK voetbal vindt plaats op 1 april 2022 in Doha. Een grappige datum. En helemaal serieus is die loting ook niet, want op dat moment is de kwalificatie nog niet overal afgelopen. Er komen dus wat balletjes met “land x of y” in de pot.

Back To Top