Ga naar hoofdinhoud

WK 2022: Marokko loot gunstig in Afrikaanse kwalificatietoernooi

Selectie Engeland verdedigend een lachertje

De loting is verricht voor het Afrikaanse WK-kwalificatietoernooi en dat heeft een paar prikkelende resultaten opgeleverd. Zo ziet het er voor Marokko gunstig uit, terwijl de loting ook nu al duidelijk maakt dat hetzij Kameroen of hetzij Ivoorkust niet op het wereldkampioenschap voetbal 2022 aanwezig zal zijn.

WK kwalificatie Afrika

De Afrikaanse landen die een gooi willen doen naar deelname aan het WK voetbal in Qatar worden in tien kwalificatiegroepen onderverdeeld. De tien groepswinnaars zijn er nog niet: zij gaan door naar de play-offs. Dat levert dus vijf tweeluiken op (met een uit- en thuiswedstrijd) en de vijf winnende landen krijgen een WK-ticket.

De kansen van Marokko

Voor Marokko lijkt het heel goed mogelijk om in elk geval die play-offs te bereiken. Het Noord-Afrikaanse land treft in de groepsfase Guinee, Guinee-Bissau en Soedan. Allemaal geen grote namen binnen het Afrikaanse voetbal, al heeft Guinee wel een van de grootste continentale sterren in huis: Liverpool-speler Naby Keïta.

Kameroen of Ivoorkust naar WK voetbal 2022

Kameroen en Ivoorkust zitten samen in groep D en dat houdt dus automatisch in dat een van die twee niet naar de play-offs gaat. Pittig! Die West-Afrikaanse landen behoren al decennia tot de beste van Afrika. In groep G zitten ook twee landen die in andere omstandigheden beide een goede kans hadden gemaakt op een ticket: Ghana en Zuid-Afrika. De zwakste groep is toch wel J, met Congo-Kinshasa, Benin, Madagascar en Tanzania.

WK kwalificatie Europa

Op 21 maart gaat de Afrikaanse kwalificatiecyclus van start en pas op 16 november 2021 is het hele proces afgerond. Ruim op tijd in elk geval voor het WK 2022 zelf, dat op 21 november 2022 begint. En hoe zit het dan met de UEFA-landen? Het is nog even wachten voordat de Europese bond de loting verricht. Die staat gepland voor 29 november 2020. Bij die kwalificatiecyclus pakken de tien groepswinnaars direct een startbewijs en mogen de tien nummers twee plus de beste twee Nations League-deelnemers strijden om de drie resterende UEFA-tickets.

Organisatie Qatar belooft verbetering

Tot slot, de Qatarese organisatie beseft ook wel dat het land een reputatieprobleempje heeft. In een document van over de honderd pagina’s doet het land de belofte om verbeteringen door te voeren qua arbeidsrechten, milieuproblemen, economische ontwikkeling en inclusiviteit in Qatar.

Back To Top