Ga naar hoofdinhoud

WK 2022: Qatar voelt niet voor uitbreiding naar 48 landen

Ben jij klaar voor het WK voetbal in Qatar?

Vanaf het moment dat de Fifa het WK Voetbal 2022 toewees aan Qatar was direct één ding duidelijk: de aanloop naar het toernooi zou niet rustig verlopen. Het golfstaatje heeft immers geen noemenswaardige voetbalgeschiedenis, is veel maar dan ook veel te heet voor topsport en neemt het bij bouwprojecten niet zo nauw met de mensenrechten van gastarbeiders. En nu lijken de wereldvoetbalbond en de Qatari te gaan bakkeleien over het aantal deelnemers van de eindronde.

Veel werk in Qatar

Het plan is om 32 teams deel te laten nemen aan het voetbalfestijn. Dat is al een flinke kluif voor Qatar, dat bijvoorbeeld speciaal voor het WK een metrolijn liet bouwen, de eerste van het land. De lijn telt 37 stations, verspreid over 70 kilometer. En natuurlijk moeten de stadions speelklaar worden gemaakt. Afgelopen week werd bijvoorbeeld het Al Janoub Stadium te Wakrah geopend, waar over drie jaar 40.000 man in gehuisvest kunnen worden.

Trending => Gokken op WK vrouwenvoetbal. De VS en Frankrijk zijn favoriet en noteren bij de WK bookmakers 4.50 voor de titel. Duitsland staat op 6.00 en Engeland op 7.00. Nederland noteert bij bookmaker Mr Green 13.00 en 2.80 voor een plek in de top 4.

Emir of Qatar Cup test voor WK 2022

Daarnaast vinden er testevenementen plaats om de stadions, beveiliging, techniek en organisatie bij te slijpen. Zo was er vorige week de finale van de Emir of Qatar Cup, waar onder meer Ruud Gullit bij aanwezig was als ambassadeur van het WK 2022 en ook de president van de FIFA, Gianni Infantino, draafde op. Er was een openingsceremonie en vuurwerk na afloop.

Qatar wil niet meer WK deelnemers

So far so good, maar de vraag is of Infantino de hele tijd een glimlach op zijn gezicht wist te beitelen. Hij zal gemerkt hebben dat Qatar niet zo enthousiast is over de uitbreiding van het aantal deelnemers aan het WK voetbal. De reden is simpel: Qatar is niet in staat om de expansie op te vangen en is ook niet zo happig op samenwerken met omringende landen. Al was het maar omdat momenteel de verhouding met buurland Saoedi-Arabië grondig verzuurd is. En ook de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein staan niet te wachten op een gezamenlijk feestje.

Fifa ruikt geld

Volgende maand wordt in Parijs verder vergaderd over het dilemma. De FIFA ruikt geld en kan met uitbreiding (dus meer wedstrijden) meer verdienen. Hassan Al Thawadi van de Qatarese organisatie benadrukt data een eventuele samenwerkingspartners ‘de waarden van het WK voetbal moet delen’. Kortom: niet de voornoemde landen.

Back To Top