Ga naar hoofdinhoud

WK 2022: Roberto Martinez krijgt meer macht binnen Belgisch voetbal

Gokken WK tips Spanje - Duitsland en België - Marokko

De Belgische voetbalbond heeft enorm veel vertrouwen in bondscoach Roberto Martinez. De Spanjaard heeft een aanbod gekregen om zijn contract te verlengen tot na het wereldkampioenschap 2022 in Qatar. En dat terwijl eerst nog Euro 2020 in de zomer van 2021 afgewerkt moet worden. Wat als de Rode Duivels daar enorm schutteren of er andere redenen ontstaan om van Martinez af te willen?

Roberto Martinez voorlopig bondscoach België

Diverse Belgische media melden dat Martinez ook de rol van technisch directeur mag blijven bekleden. Dat levert hem niet alleen een lekkere salarisboost op, ook komt het er dan in feite op neer, dat hij de macht krijgt om zichzelf te ontslaan. Het Nieuwsblad meldt dat hij circa 3 miljoen euro per jaar zal krijgen. Op dit moment is hij een soort interim technisch directeur, sinds het vertrek van Chris Van Puyveld naar China.

De td van de Belgische bond houdt zich bezig met de jeugdploegen en het aantrekken van coaches. Hij kan dan dus niet zelf als bondscoach van de Rode Duivels worden ontslagen – toch een erg merkwaardige constructie. Andersom gaat Martinez zelf wel over een ontsnapclausule beschikken.

Volle agenda Rode Duivels

Wie weet is het heel wijs om Martinez te verankeren aan het Belgisch voetbal. De agenda staat immers propvol: het EK in de zomer van 2021, de Nations League in de herfst van 2021, de WK kwalificatie begin 2022 en het WK voetbal eind 2022. Maar door de clausule kan Martinez toch gewoon opstappen zodra een andere werkgever bereid is om de verlangde som geld op tafel te leggen. Dus zekerheid is er allerminst.

1 voetbalseizoen in 1 kalenderjaar?

Van diverse nationale voetbalcompetities is het nog maar de vraag of ze dit seizoen gaan afronden. De Nederlandse Eredivisie en Franse Ligue 1 hebben als gevolg van de coronacrisis al besloten om de competitie af te breken. Maar in bijvoorbeeld Duitsland, Engeland, Spanje en Italië is het de bedoeling om in elk geval te proberen om de competitie uit te spelen.

Competitie toch uitspelen

Victor Montagliani, vicevoorzitter bij wereldvoetbalbond FIFA, heeft een ideetje om dat makkelijker te maken. Wat als die competities de rest van 2020 de tijd nemen om de nationale competitie uit te spelen? Dan kunnen we begin 2021 overal beginnen met een nieuw seizoen, die eind 2021 wordt afgerond. En dan begin 2022 weer een nieuw nationaal seizoen, dat dan keurig op tijd klaar is, om eind 2022 het WK in Qatar te beginnen.

Montagliani vergeet het EK

In bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt de Major League Soccer al over het kalenderjaar verspreid, in tegenstelling tot de Europese competities, die in de nazomer beginnen. Maar het lijkt erop dat Montagliani niet heeft nagedacht over het EK: dat zou dan in de zomer van 2021 de nationale competities onderbreken.

Back To Top