
WK 2022: Wat leren we van WK clubs in Qatar?

De grote test voor het wereldkampioenschap voetbal 2022 is achter de rug. Bayern München won in Qatar het WK voor clubs en tijdens het mini-toernooi werden twee stadions benut die weldra ook bij de World Cup 2022 terugkeren. Wat hebben we van dit publieksarme evenement geleerd met het oog op het WK?
Coronabubbel Qatar
Qatar had deze club world cup willen aanpakken om de wereld te tonen dat het golfstaatje helemaal klaar is voor de World Cup. Het liefst met bomvolle stadions. Dat ging dus mooi niet door, want ook in het Midden-Oosten slaat de coronapandemie nog steeds om zich heen en is uit vrees voor de verspreiding van nieuwe varianten op de tribunes een grens ingesteld van 30 procent van de stadioncapaciteit.
De coronabubbel was erg strikt. Onlangs was er een uitbarsting van positieve gevallen tijdens de AFC Champions League en de Australian Open qualifiers (tennis dus) die in Qatar plaatsvonden. Maar ook nu bleek de bubbel niet geïsoleerd genoeg: Thomas Mueller van Bayern testte positief.
Mogelijk nog coronamaatregelen WK voetbal 2022
Gianni Infantino, baas van de FIFA, verzekerde dat weldra, als het WK begint, de stadions weer vol zullen zitten. En alhoewel dat toernooi ‘pas’ over 1,5 jaar begint, hebben we inmiddels wel geleerd dat corona niet snel te verdrijven valt. Infantino erkende dat nu niet uitgesloten kan worden dat eind 2022 er nog steeds coronamaatregelen toegepast moeten worden.
Infrastructuur en horeca WK Qatar nog ongetest
De twee stadions waarin werd gespeeld, Education City en Ahmad bin Ali Stadium, waren dik in orde. Energiezuinig zijn ze zeker niet: net als de vier andere stadions die nog in gebruik moeten worden genomen, zijn ze voorzien van airco. Maar de verdere infrastructuur en horeca bleven ongetest. Buitenlandse fans waren niet welkom – dus er was geen grote toevloed van fans die een biertje willen pakken, in hotels overnachten, over de straten lopen en zich moeten verplaatsen.
Eerlijke behandeling
En dan blijft de kwestie van mensenrechten en eerlijke behandeling van migranten in met name de toeristische- en bouwsector een heikele kwestie. Nog steeds zijn er verslagen over gastarbeiders die niet of zeer slecht betaald krijgen voor hun inzet. En wat te denken van de houding jegens vrouwen? Nadat Bayern had gewonnen kwam sjeik Joaan bin Hamad Al Thani het veld op om de spelers en trainers te groeten. Geen handje natuurlijk, maar wel een vuistje. Behalve dan bij de vrouwelijke arbiters Edina Alves Batista en Neuza Back. Zij hadden kennelijk al instructies gekregen om straal langs hem te lopen en deden dat dan ook. Pijnlijk.