Ga naar hoofdinhoud

WK kwalificaties: strijd Nederland – Turkije om groepswinst

Selectie Engeland verdedigend een lachertje

In juni 2022 weten we pas welke 32 landen mee mogen doen aan het wereldkampioenschap voetbal te Qatar, waarvoor het gastland uiteraard wel al is geplaatst. Maar halverwege de Europese WK kwalificaties kunnen we wel al enkele landen aanwijzen die de koffers al mogen pakken.

Stand WK kwalificaties Qatar

Er zijn tien WK kwalificatiegroepen voor de UEFA-landen en alleen de groepswinnaar zijn verzekerd van deelname aan het WK voetbal 2022. De 10 nummers twee gaan naar de play-offs, de nummers 3 grijpen overal naast. In groep A gaat het aan de top tussen Servië en Portugal, beide na 4 speelronden met 10 punten. In groep B gaan Spanje en Zweden uitmaken wie het directe ticket grijpt. De Zweden staan er beter voor: 1 punt minder maar nog 2 duels in te halen.

Frankrijk makkelijk naar WK voetbal

In groep C zullen Italië en Zwitserland het uitknokken en ook hier is het erg scheef qua aantal speelronden. De Zwitsers hebben 3 keer gespeeld (7 punten) en de Europees kampioen 5 keer (11). In groep D treffen we zo’n situatie ook aan. Frankrijk heeft na 5 duels 9 punten, Finland na 3 duels 5 punten – maar de verwachting is dat de Finnen de nodige steken gaan laten vallen en Les Blues ondanks wat zwakke optredens makkelijk Qatar bereikt.

België vrijwel zeker van WK 2022

In groep E is het echt al min of meer beslist. België heeft na 5 potjes 13 punten en de nummer twee Tsjechië 7. Wales heeft 3 keer gespeeld en heeft 6 punten, dus de Draken kunnen in de buurt komen van de Belgen, maar erg waarschijnlijk is dat niet. In groep F heeft Denemarken al grote afstand genomen van de rest: 5 duels, 15 punten, vijf meer dan achtervolger Israel.

Nederland in strijd om groepswinst met Turkije

Groep H lijkt nog het meest in balans. Rusland en Kroatië leiden met vijf gespeeld, 10 punten, maar het is niet uitgesloten dat Slovenië (7) en Slowakije (6) zich nog bovenin melden. In groep I heeft Engeland het ticket al binnen: 5 duels, 15 punten. Polen volgt met 10 punten. In groep J heeft Duitsland al goede stappen gezet. Vijf duels, 12 punten. Oké, ‘slechts’ twee punten meer dan de nummer twee, maar dat is Albanië, en dat land gaat deze race echt niet volhouden.

Tja, en groep G? Daarin gaan Turkije, Nederland en Noorwegen strijden om groepswinst. Die drie staan binnen 1 punt van elkaar en Oranje heeft als voordeeltje dat het qua doelsaldo erbovenuit steekt.

Back To Top