Ga naar hoofdinhoud

De WK loting voor elk wereldkampioenschap voetbal vindt plaats zodra de kwalificaties zijn afgerond. Er wordt dan geloot voor de groepsfase van het daadwerkelijke WK; de deelnemende landen worden aan elkaar gekoppeld in verdeeld over verschillende WK groepen. Het is vanzelfsprekend een belangrijk moment.

We leggen je in dit artikel uit hoe de procedure van de WK loting werkt en hoe de loting voor het WK voetbal in Qatar heeft uitgepakt voor het Nederlands elftal en de andere ploegen.

Voor het gokken op WK is de loting met name belangrijk om te kijken waar er value is. Een groep des doods biedt ons weer andere kansen dan een groep met één sterk team en verder matige teams.

#Advertentie – Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+
BET365 SPORT

WELKOMSTBONUS – WEDKREDIETEN TOT WEL €100

Voor nieuwe klanten die 24 jaar of ouder zijn. Minimale storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. Kansen en wedrestricties zijn van toepassing. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieteninzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden.

Uitslag WK loting

De loting voor het WK 2022 in Qatar vond op 1 april 2022 plaats in Doha. Hieronder vind je de resultaten van de trekking. De laatste deelnemers werden in juni bekend nadat de intercontinentale play-offs waren gespeeld.

WK loting groep A

Qatar, Ecuador, Senegal, Nederland

GROEP AGWGVDSP
Nederland321047
Senegal320116
Ecuador311114
Qatar3003-60

Loting groep B

Engeland, Iran, VS, Wales

GROEP BGWGVDSP
Engeland321077
VS312015
Iran3102-33
Wales3012-51

Loting groep C

Argentinië, Saoedi-Arabië, Mexico, Polen

GROEP CGWGVDSP
Argentinië320136
Polen311104
Mexico3111-14
S Arabië3102-23

Loting groep D

Frankrijk, Denemarken, Tunesië, Australië

GROEP DGWGVDSP
Frankrijk320136
Australië3201-16
Tunesië311104
Denemarken3012-21

Loting groep E: de groep des doods?

Spanje, Duitsland, Japan, Costa Rica

GROEP EGWGVDSP
Japan320116
Spanje311164
Duitsland311114
Costa Rica3102-83

Loting groep F

België, Canada, Marokko, Kroatië

GROEP FGWGVDSP
Marokko321037
Kroatië312035
België3111-14
Canada3003-50

Loting groep G

Brazilië, Servië, Zwitserland, Kameroen

GROEP GGWGVDSP
Brazilië320126
Zwitserland320116
Kameroen311104
Servië3012-31

Loting groep H

Portugal, Ghana, Uruguay, Zuid-Korea

GROEP HGWGVDSP
Portugal320126
Z Korea311104
Uruguay311104
Ghana3102-23

WK loting Qatar 2022

Enkele maanden voordat het wereldkampioenschap begint wordt de loting voor het WK voetbal verricht. Vaak vindt dat plaatst in het land waar het toernooi wordt gehouden en daarbij zijn meestal bekende oud-voetballers aanwezig die bij de WK loting helpen en natuurlijk de bobo’s van de verschillende voetbalbonden.

Potindeling WK loting

Het doel van de WK loting is om deelnemende landen in verschillende groepen te plaatsen. En om de sterkte van de landen zo eerlijk mogelijk te verdelen, wordt elk land in een bepaalde pot ingedeeld voordat er geloot wordt.

Gastland en beste landen in pot 1

De zeven hoogstgeplaatste landen gaan samen met het gastland in pot 1. De acht landen vanaf plek acht tot en met vijftien zitten in pot 2 en dat gaat zo door totdat iedereen in een pot is ingedeeld.

FIFA ranking

Voor de potindeling wordt de FIFA Ranking aangehouden, maar die FIFA wereldranglijst zegt echter niet alles. Wanneer een land een aantal goede jaren heeft of een uitschieter op een toernooi, stijgen ze flink. Het kan daarna behoorlijk lang duren voordat ze echt ver terugzakken. Dat komt mede doordat vriendschappelijke wedstrijden ook meetellen in deze ranking.

Zo stond voor de WK loting in Qatar Kroatië bijvoorbeeld op plek acht en Uruguay zelfs op plek zes, terwijl Duitsland na slechte jaren op een 14e plek stond. Het kan dus voorkomen dat landen als Uruguay, België en Kroatië in pot één zitten. En dat landen als Duitsland, Nederland en Italië in pot twee of nog lager zitten.

Loting WK voetbal 2022: 8 groepen, 4 teams

Op het WK voetbal in Qatar 2022 worden er nog acht groepen van vier teams gemaakt. Voor de volgende WK loting wordt dat anders want vanaf het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico krijgen we te maken met zestien groepen met allemaal drie landen. Bij beide opzetten gaan de nummers één en twee in een groep door naar de knock-out fase.

Procedure WK loting

Het vullen van de WK groepen gebeurt door uit elke pot een land in één groep te doen. Als eerste worden dus alle landen uit pot 1 in een groep ondergebracht. Daarna volgen alle landen uit pot twee en zo verder. Daardoor kan je tijdens de WK loting dus niet bij een land uit dezelfde pot in de groep komen.

Nadat pot 1 is verdeeld wordt het vaak wat ingewikkelder. Landen uit hetzelfde continent mogen elkaar in de groepsfase van het WK voetbal namelijk niet loten. Dit geldt alleen niet voor landen uit Europa. Dit is wederom gedaan om de kleinere voetballanden wat te helpen, zo hebben ze meer kans op het bereiken van de volgende ronde.

1 loting voor de eindronde

In het Europese voetbal wordt er geregeld vaker dan één keer geloot in een toernooi. Neem bijvoorbeeld de Champions League en de Europa League waar er geloot wordt voor de groepsfase maar vervolgens ook voor de eerste knock-out wedstrijden. Bij de WK voetbal loting is dit niet het geval; er wordt één keer geloot en daarna gaan ze verder met het vooraf bepaalde speelschema.

WK programma staat vast

Het speelschema staat vaak al ver van tevoren vast. Op de grote invulschema’s die je vaak van verschillende bedrijven kan krijgen staan ook altijd bij de knock-out rondes nummer 1 van groep A tegen de nummer 2 van groep B. Dit kunnen ze doen omdat het programma dus al bekend is. Hoe wij als fans het WK speelschema dus invullen, doet de FIFA dat na de WK loting eigenlijk ook.

WK loting ook van belang voor speellocaties

De loting voor het wereldkampioenschap voetbal is niet alleen belangrijk voor de indeling van de groepen, maar ook voor de indeling van de speellocaties. Net zoals dat het schema van de knock-out rondes al van tevoren is bepaald, geldt dat ook voor de speelsteden.

De speellocatie kan behoorlijk belangrijk zijn, zeker wanneer het toernooi in een groot land gehouden wordt of zelfs in meerdere landen. Het is dan natuurlijk fijn als je zo lang mogelijk op dezelfde plek kan blijven.

Op het EK2020 hebben we gezien dat Engeland bijvoorbeeld tot de halve finale alle wedstrijden speelde in Wembley. Deels was dit logisch, omdat ze de groepswedstrijden sowieso daar zouden spelen, maar de knock-out fase was echter puur toeval, maar wel erg fijn voor de Engelsen.

Back To Top