Ga naar hoofdinhoud

Het WK Qatar begint op maandag 21 november 2022. Op vijf speellocaties worden de 64 wedstrijden afgewerkt met als hoogtepunt de WK finale op zondag 18 december 2022. Dat wordt dus vier weken lang volop genieten van voetbal heeft honderden weddenschappen klaarstaan. Ontdek hier alles wat je moet weten over het WK Qatar 2022!

WK Qatar 2022

De periode van het jaar wanneer het WK Qatar gespeeld wordt is anders dan anders, namelijk in de winter. Waarom dat zo is zul je ondertussen waarschijnlijk wel weten: vanwege de extreme hitte in de zomermaanden. Dit keer dus geen WK voetbal in juni/juli maar in november/december. Om precies te zijn: het WK wordt op maandag 21 november 2022 om 13.00 uur lokale tijd afgetrapt (11.00 uur Nederlandse tijd) en de finale is vier weken later op zondag 18 december om 18.00 lokale tijd.

Tijdens het WK 2022 zijn er zes dagen dat er niet gevoetbald wordt: op 7 en 8 december (na de achtste finales), op 11 en 12 december (na de kwartfinales) en op 15 en 16 december (na de halve finales). Je WK voorspellingen kun je bij de bookmakers natuurlijk altijd blijven doen, ook op de dagen dat er niet gevoetbald wordt.

Tijdverschil Qatar

De eerste wedstrijd op het speelschema WK voetbal gaat tussen Senegal en Nederland en die match begint om 11.00 Nederlandse tijd op maandag 21 november.

Het tijdverschil met Qatar is tijdens onze wintertijd 2 uur. Het Arabische emiraat zelf kent geen zomer- en wintertijd. In de zomermaanden is het in Qatar 1 uur later en tijdens het WK voetbal is het in Qatar 2 uur later. Dat is dus gunstig voor alle Nederlandse voetballiefhebbers; de tijdstippen dat de wedstrijden gespeeld worden liggen tussen 11.00 en 20.00 uur.

Tijden wedstrijden WK Qatar

De groepswedstrijden worden gespeeld om 11.00, 14.00, 17.00 en 20.00 uur. De aanvangstijden van de achtste finales en kwartfinales zijn 16.00 en 20.00 uur. De halve finalewedstrijden van het WK Qatar beginnen om 20.00 uur en de wedstrijden om de derde/vierde plaats en de finale beginnen om 16.00 uur.

Hoe laat speelt Nederland?

Nederland is voor het WK voetbal 2022 ingedeeld in groep A en speelt drie groepswedstrijden. Zoals gezegd trapt Oranje het wereldkampioenschap voetbal in Qatar af op 21 november 11.00 tegen Senegal, dit zijn de overige twee wedstrijden van het Nederlands elftal:

25 november 17.00 Nederland – Ecuador
29 november 16.00 Nederland – Qatar

Zie Stand WK Voetbal hoe Oranje er in groep A voor staat. De nummers 1 en 2 van elke poule gaan door naar de knock-out fase. Wordt Nederland eerste in de groep A dan speelt het op 3 december om 16.00 uur tegen de nummer twee van groep B. En dat zal dan vermoedelijk Engeland zijn.

Ken je de officiële soundtrack van het WK Qatar al? Dat is het nummer Hayya Hayya (Better Together). Het WK lied wordt uitgevoerd door Trinidad Cardona, Aisha en Davido.

Speellocaties en stadions WK Qatar

Er zijn voor het WK Qatar vijf speelsteden aangewezen: hoofdstad Doha, Losail, Al-Khor, Al- Rayyan en Al-Wakrah. De WK speelsteden herbergen 8 stadions. Alle speellocaties liggen binnen een straal van zo’n 60 kilometer en er is veel aandacht besteed aan de koeling in de arena’s.

Discussie rond bouw stadions

De bouw van de stadions voor het WK Qatar heeft de afgelopen jaren voor veel discussie en onrust gezorgd. Voor de realisatie van de onderkomens werden duizenden gastarbeiders aangetrokken die onder erbarmelijke en levensgevaarlijke omstandigheden de werkzaamheden moesten verrichten. Geschat wordt dat zo’n 6500 mensen tijdens de bouw zijn omgekomen. Diverse keren werd er geopperd om het WK voetbal in Qatar te boycotten, maar op het wereldkampioenschap zijn uiteindelijk toch alle 32 deelnemers present.

Qatar geschikt als gastland WK voetbal?

Behalve de verontwaardiging over de onmenselijke werkomstandigheden in Qatar is ook de algehele keuze voor Qatar als organisator van het WK voetbal omstreden. In december 2010 werd Qatar door de Fifa als gastland aangewezen. Die keuze leidde tot veel tegenstand; het zou veel te heet zijn om het WK in Qatar te spelen. Toenmalig voorzitter van de Fifa, Sepp Blatter, erkende jaren later dat dat inderdaad een foute beslissing was geweest. Rondom de hele toewijzingsprocedure hing een zweem van corruptie.

Deelnemende landen WK Qatar

Aan het WK 2022 in Qatar doen 32 landen mee. Dat aantal wordt voor het volgende WK met maar liefst 16 landen verhoogd. De WK deelnemers zijn verdeeld over acht groepen en voor de beste twee van elke poule is plaats in de knock-out fase.

Nederland lijkt de groepsfase wel te gaan overleven maar behoort bij de WK bookmakers niet tot de topfavorieten.

Supporters WK Qatar

Qatar haalt alles uit de kast om het de voetbalfans zo comfortabel mogelijk te maken. Vanwege de hitte zijn alle stadions voorzien van airconditioning en in alle speelsteden zijn er feesttenten om het de bezoekers naar de zin te maken.

Alcoholische dranken zijn alleen in de hotels en feesttenten verkrijgbaar, verder niet. Dus ook in de stadions niet. Qatar is een islamitisch land en kent strenge regels omtrent het gebruik van alcohol.

Mascotte WK Qatar

En natuurlijk is er voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar ook een mascotte. Dit keer is dat La’eeb. De WK mascotte lijkt ietwat op een spookje, maar is in werkelijkheid een figuurtje gehuld in een Arabisch gewaad. Zijn naam betekent ‘uiterst talentvolle speler’ en we zullen hem gedurende het hele WK 2022 vaak tegenkomen.

Back To Top