Ga naar hoofdinhoud

De vijf WK speelsteden van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar zijn: Al Rayyan, Al Khor City, Al Wakrah, Doha en Losail. De 64 wedstrijden van het WK Qatar worden verspreid over acht stadions gespeeld. Gemiddeld zijn er in de WK stadions 47.500 plaatsen beschikbaar. Het grootste is het Lusail stadion met 80.000 zitplaatsen alwaar ook de finale van het WK gespeeld wordt!

Stadions WK voetbal

  • Al Bayt Stadion
  • Khalifa International Stadium
  • Al Thumama Stadion
  • Ahmad Bin Ali Stadion
  • Lusail Stadion
  • Stadion 974
  • Education City Stadium
  • Al Janoub Stadion

WK speelsteden: Doha

De hoofdstad van Qatar is Doha. De stad telt bijna 2,5 miljoen inwoners en is gelegen aan de oostkust. De naam van hoofdstad komt van het Arabische woord ‘dohat’ dat ‘rondheid’ betekent – een verwijzing naar de ronde baaien rond de kustlijn van het gebied.

De stad heeft veel eersteklas sportfaciliteiten, waaronder voor het FIFA WK Qatar 2022. Het is bovendien een belangrijk commercieel centrum en herbergt niet alleen een scala aan moderne gebouwen, maar ook overheidsdiensten, ministeries, financiële en zakelijke organisaties, evenals de nieuwe haven en internationale luchthaven die het met de buitenwereld verbinden.

WK stadions in Doha

In Doha vinden we het Al Thumama stadion (40.000 zitplaatsen) en het Stadium 974 (eerder stond Ras Abu Aboud Stadium als naam gepland).

Er worden zes groepswedstrijden, één achtste finalewedstrijd en één kwartfinale wedstrijd in het Al Thumama Stadion gespeeld. In het Ras Abu Aboud stadion worden zes groepswedstrijden en één achtste finalewedstrijd afgewerkt.

Beschaving en traditie

Doha combineert beschaving met traditie en staat bekend om de vele moskeeën, torens en forten, waaronder het Doha Fort en de Barzan Towers. Afgezien van de historische bezienswaardigheden, beschikt Doha over een hoogwaardige infrastructuur en indrukwekkende hoogbouw.

WK speelsteden: Al Wakrah

Al Wakrah is een van de grootste steden van Qatar. De stad bestaat sinds 1828 en is gelegen aan de zuidoostkust, ongeveer 17 km van Doha. Deze WK speelstad heeft een prachtig strand en herbergt tal van historische bezienswaardigheden, waaronder voorbeelden uit de traditionele huizen. Er is een regionaal museum dat een scala aan ecologische, archeologische en historische tentoonstellingen bevat. De stad was vroeger beroemd om zijn vissershaven en natuurlijke parelhandel.

WK stadion Al Wakrah

In Al Wakrah bevindt zich het Al Janoub stadion. Het ontwerp van het stadion is geïnspireerd op de dhow-boten die in vroeger tijden door de inwoners van de stad werden gebruikt. Er zijn 40.000 zitplaatsen in het stadion en er staan op deze speellocatie zeven wedstrijden gepland: zes groepswedstrijden en één achtste finaleduel.

De Al Wakrah Sports Club, meer dan zestig jaar geleden opgericht, is een van de oudste voetbalteams van Qatar en heeft tweemaal de eerste divisie van Qatar gewonnen.

WK Speelsteden: Al Khor

De stad Al-Khor ligt aan de oostkust van Qatar, zo’n 60 kilometer van Doha. Al Khor heeft zijn naam te danken aan zijn locatie: aan een baai. De stand telt 31,500 inwoners en is een van de oudste steden van Qatar. Het werd in het midden van de 18e eeuw gesticht door de Al Muhamadani-stam.

Net als de andere kustplaatsen in Qatar stond Al Khor bekend om de visserij en parelhandel. De rijke geschiedenis van de stad kun je opsnuiven in het Al Khor Archeologisch museum.

Al Bayt stadion

In deze speelstad van het WK voetbal in Qatar vinden we het Al Bayt stadion. Er is plaats voor 60.000 toeschouwers en er zullen negen wedstrijden worden gespeeld: zes groepswedstrijden (inclusief de openingswedstrijd van het Nederlands elftal), één achtste finale, één kwartfinale en een halve finale. Het ontwerp van deze voetbalarena is geïnspireerd op bayt el sha’ar, de traditionele tenten die werden gebruikt door de nomadische stammen in de regio.

De stad heeft veel historische bezienswaardigheden, waaronder de Ain Huletan Well en de oude markt. Interessant zijn de drie Al-Khor-torens, die zich in de buurt van de oevers van de stad bevinden, en de Al-Khor Sports Club, met een logo op een van de genoemde torens.

WK speelsteden: Al-Rayyan

In Al-Rayyan zijn er drie stadions beschikbaar. In het Ahmad bin Ali Stadion worden zes groepswedstrijden gespeeld en één achtste finale. In het Education City stadion worden zes groepswedstrijden, één achtste finale en één kwartfinale afgewerkt en in het Khalifa stadion zes groepswedstrijden, één achtste finale en de troostfinale.

Ahmad bin Ali Stadion

In Al-Rayyan is het behoud van de natuur vanwege de ligging aan de rand van de woestijn altijd een prioriteit geweest. En deze arena past perfect bij het ethos van deze traditionele Qatarese stad: bij het ontwerp is duurzaamheid in het achterhoofd gehouden. Nadat het WK Qatar is afgelopen, zal bijna de helft van de 40.000 modulaire stoelen van dit WK stadion worden verwijderd en worden geschonken aan buitenlandse voetbalontwikkelingsprojecten.

In het design van het stadion zijn symbolen van de Qatarese cultuur verwerkt: een facade met spectaculaire golvingen en omliggende faciliteiten die het omringende landschap weerspiegelen.

Het kleinere overdekte stadion zal na het WK de belangrijkste locatie voor wedstrijden het lokaal geliefde voetbalteam, de Al-Rayyan Sports Club, blijven. Het Ahmad bin Ali stadion is gebouwd op het voormalige terrein van de club.

Education City Stadium

Doha’s Education City stadion is een bruisend kenniscentrum dat gelegen is tussen verschillende vooraanstaande universiteiten. Het gebied is de thuisbasis van de Qatarese Foundation for Education and Community Development. In dit WK stadion worden zes groepswedstrijden gespeeld, één achtste finale en een kwartfinale.

Hoewel het Education City Stadium tijdens het WK Qatar een indrukwekkende capaciteit van 40.000 zitplaatsen zal hebben, zal ook hier de helft van de stoeltjes na afloop van het toernooi worden gedoneerd aan stadions in ontwikkelingslanden.

Khalifa International Stadium

Het geliefde Khalifa stadion van Al Rayyan (Doha) is meest historische voetballocatie van Qatar en heeft talloze internationale sportevenementen georganiseerd, waaronder de Asian Games, de Gulf Cup, de AFC Asian Cup en vijf wedstrijden van de FIFA Club World Cup. Een nieuw hoofdstuk in de lange geschiedenis van het stadion werd in 2017 geschreven toen het stadion na renovatie heropend werd en de Emir Cup finale plaatsvond. De moderne versie van het stadion blijft het verleden eren door zijn iconische dubbele bogen. Er worden in het Khalifa stadion zes groepsduels afgewerkt, één achtste finale en de troostfinale.

WK speelsteden: Losail stadion

Niet alleen het Lusail Stadion is nieuw, deze hele speellocatie in Qatar is compleet nieuw.

Het Lusail stadion zal om talloze redenen een historische locatie worden. Het zal het grootste stadion zijn van het eerste WK voetbal georganiseerd door een golfstaat en het zal tevens het middelpunt zijn van een gloednieuwe stad genaamd Lusail City. In het Losail stadion worden zes groepswedstrijden gespeeld, één achtste finale, één kwartfinale, één halve finale en de finale van het WK voetbal.

Nadat het WK Qatar is afgelopen, zullen de meeste van de 80.000 zitplaatsen in het Khalifa International Stadium afgebroken worden en worden geschonken aan sportprojecten over de hele wereld.

Back To Top