Ga naar hoofdinhoud

WK voetbal 2022: Blokkeer je agenda voor vier matches per dag

WK 2022: Louis van Gaal wil met Oranje terug naar 5-3-2

Een eindronde zoals een Europees kampioenschap voetbal of WK voetbal betekent heel veel voetbal in heel korte tijd. Vooral bij het aanstaande wereldkampioenschap voetbal is dat het geval. Want, zo blijkt uit het in juli gepubliceerde tijdsschema, er komen daar in Qatar maar liefst vier matches per dag! Niet elke dag natuurlijk en zeker niet in de knock-out fase, maar in de groepsfase is dat wel de norm.

Tijdens WK 2022 vier wedstrijden per dag

Het WK voetbal in Qatar zal in een kortere periode worden afgewerkt dan we gewoon zijn geworden van de mondiale eindronde. Het toernooi vindt plaats in de Qatarese winter en in de winterstop is er nu eenmaal minder ruimte op de kalender voor een evenement zoals dit. De groepsfase wordt er bijvoorbeeld in twaalf dagen doorheen gejaagd.

Dit zijn de vier aanvangstijden van de WK wedstrijden: 11.00, 14.00, 17.00 en 20.00 uur Nederlandse tijd. Heerlijk toch? Wakker worden en naar bed gaan met voetbal en de bijbehorende talkshows op je tv. In Qatar is het twee uur later, dus reken maar uit hoe het voor de spelers en lokale bevolking uitpakt.

Speelschema voorjaar 2022 bekend

De organisatie heeft nog geen locaties aan de groepen en duels toegewezen. Pas na de loting in maart of april 2022 zal dus het definitieve speelschema WK worden opgesteld. Wel staat al vast waar de start en het slotstuk worden gehouden: op 21 november 2022 is de openingswedstrijd in het Al Bayt-stadion en de finale is op 18 december in het Lusail-stadion. In totaal worden er acht stadions ingezet. Volgens de bouwcommissie zijn die momenteel voor 85 procent afgerond (enkele zijn al geheel klaar en opgeleverd).

Hitte in winter Qatar

De speeltijden zijn gekozen om het voor kijkers elders in de wereld zo plezierig mogelijk te houden. Voor de spelers betekent het dat vooral die eerste twee duels (om 13:00 uur en 16:00 uur lokale tijd) onder behoorlijk warme omstandigheden worden afgewerkt. Want we kunnen het dan wel ‘de Qatarese winter’ noemen, dat staat voor ons gelijk aan een hittegolf. Het zal dan gewoon zo’n 30 graden Celsius zijn. In de knock-outfase zijn er nog maar twee tijdstippen: 16:00 en 20:00 uur Nederlandse tijd.

Het is niet uniek dat er op een speeldag vier duels plaatsvinden. Bij het vorige WK, in Rusland in 2018, kwam dat op vier speeldagen voor. Nu gaan we dat dus twaalf dagen achtereen meemaken. Blokkeer je agenda alvast!

Back To Top