Ga naar hoofdinhoud

WK voetbal 2022: Louis van Gaal moet Oranje naar Qatar brengen

WK 2022: Nederland trapt het voetbalfeest in Qatar af

Het is geen makkelijk klusje, maar Louis van Gaal is volgens velen de meest geschikte trainer om te proberen Oranje naar het WK 2022 in Qatar te brengen. Oranje staat er na de domper op het EK 2021 en een zwakke start in de kwalificatiegroep voor het WK, niet zo best voor. Van Gaal heeft een hoop te repareren. Zie Gokken op WK voetbal voor de stand van zaken.

Louis van Gaal nieuwe bondscoach Nederland

Het begon er al mee dat het verhaal gaat dat de spelersgroep van Nederland 1,5 jaar geleden zich verzette tegen de komst van Louis van Gaal. Na het opstappen van bondscoach Ronald Koeman, die trainer kon worden van FC Barcelona, schijnen de wat oudere spelers als Virgil van Dijk en Memphis Depay hun afkeer van ‘de Tulpengeneraal’ te hebben uitgesproken. Ze hadden, zo meldden diverse insiders, behoefte aan een wat meer relaxt figuur en geen strenge schoolmeester.

Virgil van Dijk

Van Gaal heeft gevraagd hoe het nou precies zat en hoe de spelers er nu over denken. Kennelijk zijn toen de plooien gladgestreken en wie weet zat het ook helemaal anders dan hoe het naar buiten kwam. Zo heeft bijvoorbeeld Van Dijk zich via Twitter verzet tegen het beeld dat hij ‘de leider van de rebellen’ is die echt geen trek hebben in Van Gaal. Hij reageerde op een bericht in een Britse krant en zei dat de journalist zich moest schamen.

Voorselectie Nederlands elftal

Op 15 augustus moet Van Gaal zijn eerste voorselectie openbaren. Op 1 september speelt Nederland tegen Noorwegen en daarna gaat het snel: Montenegro (4 september) en Turkije (7 september) worden ook bekampt. Nederland heeft in groep G na 3 duels 6 punten, eentje minder dan Turkije, dat Oranje met 4-2 versloeg in de eerste speelronde. Montenegro en Noorwegen hebben ook zes punten. Alleen de groepswinnaar mag direct naar Qatar, de 10 nummers 2 komen in een ongewisse play-off terecht.

Interlands Oranje

In oktober (2 duels) en november (2 duels) zijn er weer interlands en op 16 november, na de thuispot tegen Noorwegen, weten we waar Oranje staat richting het WK 2022. Van Gaal was ook tussen 2000 en 2002 en van 2012 tot 2014 de keuzeheer namens de KNVB. Op 8 augustus wordt hij 70 jaar. Gaat het als zeventiger lukken een klik te krijgen met mensen van in de 20?

Back To Top