Ga naar hoofdinhoud

WK voetbal 2022: Hoe hypocriet zijn wij in het westen?

WK voetbal 2022: Hoe hypocriet zijn wij in het westen?

We hebben het in ‘het westen’ erg druk met discussiëren over hoe we moeten laten blijken dat we Qatar maar een rotlandje vinden en dat het zo schandalig is wat gastarbeiders wordt aangedaan. En dat we misschien helemaal niet naar het WK Voetbal 2022 moeten gaan, of het niet op tv moeten vertonen. Etcetera.

Discussie gastarbeiders Qatar WK 2022

Telkens dringt zich de kwade reuk op dat het niet het doel van die discussies is om echt iets te verbeteren aan het leven van die werkers. Maar dat het vooral gaat om de ruzie zelf: een fijne kans om met de beschuldigende vinger naar een ander te wijzen. En ook wordt wel heel makkelijk geaccepteerd dat er ook echt 6.500 migranten zijn omgekomen bij de bouw van de WK-infrastructuur. Dat getal, gepubliceerd door de Britse krant The Guardian, wekt de schijn van precisie, in een situatie die juist zo ondoorzichtig is.

Standaarden verhoogd

Het Qatarese organisatiecomité claimt dat er sinds begin 2014 werd begonnen met bouwen, er drie werkgerelateerde fatale incidenten zijn geweest plus 35 niet werkgeralateerde sterfgevallen. Zender Al Jazeera onderzocht de zaak en kreeg van het Government Communication Office te horen dat de standaarden op het gebied van gezondheid en veiligheid voor arbeiders zijn verhoogd, dat inspecteurs meer bevoegdheden hebben gekregen en dat straffen zijn verzwaard.

Moderne slavernij

Laten we er geen misverstand over bestaan: uitbuiting en moderne slavernij moeten intensief worden opgespoord en opgeheven, en de daders horen daarvoor te worden gestraft. Maar waarom doen ‘we’ alsof Qatar ‘en dat soort landen’, zoals het dan vaak heet, de enige oorden zijn waar misstanden plaatsvinden. Kijken we misschien iets te graag naar de puin in het tuintje van de buren, zodat we de walmende troep in die van onszelf kunnen negeren? En als we dan ook echt iets aan die puin van de buren zouden doen, oké, maar het blijft bij alleen maar kijken.

Ook in het westen

Want hoe zit het met uitbuiting van pakweg voedselkoeriers in Nederland, die diep onder het minimum uurloon duiken vanwege de wildgroei aan flexcontracten? En de onderbetaalde slachters in Duitse abattoirs? Dagloners in de landbouw in de VS en Europa? De anonieme werkmieren in de Aziatische sweatshops waar jouw smartphone in elkaar wordt gezet? Waar jij 800 Euro voor betaalt en zij kruimels voor krijgen.

Boycot WK 2022 Qatar

Waarom laten we dat allemaal maar dooretteren, maar moet er plots, nu de WK-kwalificatie is begonnen, er met zoveel bombarie over een boycot van Qatar worden gesproken. Waarom nu allemaal statements. Waarom zo selectief omgaan met de oogkleppen? Volgens Hart van Nederland wil twee derde van de Nederlanders het WK voetbal in Qatar boycotten. Maar als straks eenmaal dat WK 2022 begint, dan knipt dik twee derde gewoon de tv aan.

Back To Top