Ga naar hoofdinhoud

WK Voetbal 2022: hoe moet Oranje zich kwalificeren?

De beste WK wedtips voor Nederland - Qatar

Van 21 november tot en met 18 december 2022 vindt het wereldkampioenschap voetbal plaats in Qatar. Fijn om te weten, maar het WK gaat voor ons Nederlanders natuurlijk stukken interessanter worden als Oranje aan de eindronde deelneemt. Maar hoe ziet het parcours richting het voetbalgala in het golfstaatje eruit?

WK kwalificaties Qatar

Met het oog op plaatsing is daarom dit tijdvak belangrijker: 25 maart 2021 tot en met 29 maart 2022. Dat is het begin en het eindpunt van het traject. Een makkie wordt plaatsing absoluut niet. De Europese landen worden over 10 groepen verdeeld met elk 5 of 6 landen. De tien groepswinnaars krijgen een ticket.

Play-offs 10 beste nummers 2

De tien nummers twee worden door de twee beste groepswinnaars van de Nations League 2021 vergezeld en werken play-offs af. Die twaalf worden over drie groepen verdeeld. Uit elke groep rolt een winnaar en zij krijgen ook een startbewijs. Aan het WK 2022 doen dus 13 Europese landen mee. En dat terwijl er 55 Europese landen gaan proberen Qatar te halen!

WK kwalificatie Nederland

Nederland werd richting het WK voetbal in Rusland slechts derde in zijn kwalificatiegroep. Dat betekende dus dat de play-offs niet werden gehaald. Het scheelde weinig: Zweden werd tweede op basis van doelsaldo, en dat had veel te maken met de 8-0 zege op Luxemburg. De kwalificatie voor het WK 2014 ging wel gesmeerd: 28 punten uit 10 duels. En richting het 2010 werd de perfecte score behaald: acht zeges op rij. Ook richting het WK 2006 bleef Oranje ongeslagen (tien zeges, tweemaal gelijk). Het WK 2022 werd wel gemist; na 10 kwalificatieduels waren er 20 punten opgehaald, vier minder dan zowel Ierland als Portugal.

De duistere jaren van Oranje

Van de 40 vorige WK-kwalificatieduels werden er dus 3 verloren, allemaal bij de vorige campagne. We mogen toch aannemen dat de huidige generatie weer die stabiliteit van de jaren 2006-2014 kan tonen en niet meer in zo’n gigantisch wak als in de duistere jaren 2014-2018 komt? Maar zelfs dan is plaatsing dus best lastig. Stel dat je in de groep komt met pakweg Portugal, de absolute angstgegner van Oranje, dan kan je zomaar in een netelige play-off situatie verzeilen.

Loting WK kwalificaties

Tel daarom vooral af naar deze datum: 29 november 2020. Dan wordt de loting verricht voor de groepen van het kwalificatietraject.

Back To Top