Ga naar hoofdinhoud

WK Voetbal 2022: nieuwtjes uit Qatar

WK Voetbal 2022: nieuwtjes uit Qatar

Op 21 november 2022 gaat het wereldkampioenschap voetbal 2022 van start. Althans, dat is de bedoeling. Want nog veel zaken rondom het grootste voetbalfestijn ter wereld zijn onhelder. Zo heeft de wereldvoetbalbond FIFA nog niet besloten op welke tijden wordt gespeeld. Zelfs het aantal deelnemers kan veranderen.

Momenteel is er in het schema plek voor 32 landen, maar wat de FIFA betreft wordt dat uitgebreid naar 48 stuks. En het liefst ook gaan landen rondom Qatar ook wedstrijden organiseren. Ja, het is weer een lekker potje op de Zwitserse burelen van het voetbalorgaan.

Tijden voetbalwedstrijden WK 2022

In verband met de onzekerheid over het aantal deelnemers en dus het aantal matches dat per dag gespeeld moet worden, wacht de FIFA nog met het publiceren van een kalender. Wel is uitgelekt dat de bond denkt aan deze vier tijdstippen: 11:00, 14:00, 17:00 en 20:00 uur. Dan gaat het om de Nederlandse tijd.

In Qatar is het dan twee uur later. Kortom, verre van ideale tijdstippen in een land met een gemiddelde temperatuur waarmee je op de straatstenen een eitje kan bakken. Maar, zo bezweert het steenrijke oliestaatje, alle stadions worden uitgerust met airconditioning.

Voetbalstadions Qatar

Qatar zal acht nieuwe stadions laten verrijzen en vier daarvan moeten in 2019 al klaar zijn: Khalifa, Al-Wakrah, Al-Bayt en Al-Rayyan. Khalifa ligt vlakbij Doha en biedt plek aan 40.000 man en is nu al in bedrijf. Volgend jaar is dat het strijdtoneel van het WK Atletiek. Het land trekt zo’n 6,5 biljard dollar uit voor de benodigde upgrade van de infrastructuur. En het bouwen doen de Qatari het liefst niet zelf, daarvoor laten ze vooral Aziatische immigranten het vuile werk opknappen.

Aziatische gastarbeiders

Zo heeft Saqr bin Mubarak Al-Mansour, de ambassadeur van Qatar in Pakistan, verklaard dat er meer werkers uit dat land worden gecharterd. Speciaal voor dit doel is er een nieuw visumcentrum geopend in Pakistan. Amnesty International zet grote vraagtekens bij de wijze waarop gastarbeiders worden behandeld in Qatar.

De FIFA schudt zulke observaties van zich af met dit soort opmerkingen van president Gianni Infantino: “Als het WK voetbal niet hier werd georganiseerd, zouden dit soort debatten over de arbeidsomstandigheden in Qatar niet wereldwijd worden gevoerd.” Ja oke, maar praatjes vullen geen bankrekeningen van bouwpersoneel dat al maanden niet is uitbetaald.

Voetbalprestaties Qatar best aardig

Ondertussen laat het nationale team van Qatar aardige resultaten zien. Zo werd onlangs Zwitserland met 1-0 verslagen, ging Ecuador er met 4-3 aan en werd IJsland op 2-2 gehouden.

Back To Top