Ga naar hoofdinhoud

WK Voetbal 2022: Qatar in alle opzichten spraakmakend

Dit is waarom Brazilië WK 2022 favoriet is

Het wachten op een nieuw wereldkampioenschap voetbal duurt ditmaal langer dan normaal. Zat er voorheen vier jaar tussen het ene en andere WK voetbal, ditmaal moet er tussen 2018 en 2022 liefst 4,5 jaar worden gewacht.

De reden is dat WK organisator Qatar vanwege de zomerhitte ’s werelds beste voetballers pas verwelkomt aan het einde van het jaar: van 21 november tot en met 18 december 2022.

WK voetbal in Qatar spraakmakend

Een voordeeltje van het lange wachten is dat de voorpret in duur toeneemt. En dat het WK in Qatar spraakmakend was, is en zal blijven lijkt een understatement.

Het is natuurlijk ook een krankzinnige onderneming: een kolossaal toernooi in een land dat helemaal niets voorstelt qua voetbal en waar het verschroeiend hete weer zich hoogstens leent voor zaalvoetbal met de airco’s aan.

Stadions WK voetbal 2022

Met de bouw van de stadions verloopt het voorspoedig. Waar Brazilië (2014) dik op achterstand lag en de gebouwen in Rusland (2018) ook niet helemaal af en je van het waren, heeft Qatar al het Khalifa International Stadium geopend. Daar wordt in 2019 het WK Atletiek gehouden. Begin volgend jaar staat de ingebruikneming van Al Wakrah en Al Bayt gepland.

Meer landen op WK in 2026

Welke landen naast Qatar op zullen draven moeten we afwachten, al is na een hoop gesteggel wel besloten om het aantal deelnemers te houden op 32. In veel delen van de wereld wordt gepleit voor een uitbreiding naar 48, zodat er meer plek komt voor met name Afrikaanse en Aziatische landen. Die wens wordt pas vanaf het WK 2026 (in de VS, Canada en Mexico) vervuld.

Duitsland kampioen voetbal

Grote kans natuurlijk dat Duitsland, de kampioen van 2014, zich weet te plaatsen. En het zou ook goed kunnen dat Joachim Löw dan nog steeds de bondscoach is, want hij zit nu al zo lang bij de Nationalmannschaft, dat een overstap naar een club steeds meer ondenkbaar wordt.

Hij heeft geleerd van de fouten die op het WK 2018 zijn gemaakt. “Mijn allergrootste fout was dat ik dacht dat we met onze dominante speelstijl op z’n minst door de groepsfase konden komen”, zo analyseert Low. Het negeren van defensieve ondoordringbaarheid brak de titelverdediger op.

Oranje team voor Qatar

En Oranje? Oud-international Ronald Koeman, die veel lobbywerk heeft verricht om het WK naar Qatar te krijgen, wijst vijf spelers aan die de kern van het toekomstige Nederland kunnen vormen: Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Donny van de Beek, Steven Bergwijn en Calvin Stengs.
Maar dit probleem blijft: “België en Nederland kweken de visjes voor de grote competities. We kunnen nooit een team bouwen.”

Voorspellingen WK voetbal

Voor Qatar zijn er nog geen odds bij de bookmakers beschikbaar. Wél kunnen we nu al voorspellen wie de wereldkampioen voetbal bij de vrouwen wordt. Frankrijk is favoriet met odds van 4.00. Een titel voor de Duitse dames levert je bij bookmaker Mr Green 5.00 x je inleg op. Engeland noteert 7.00.

Back To Top