
WK voetbal 2022: Verbazing over Qatar als gastheer blijft aan

Wat moet het wereldkampioenschap voetbal nou in Qatar – dat sentiment plakt al sinds de toewijzing van het grootste voetbaltoernooi ter wereld aan het golfstaatje aan het WK 2022. En de bezwaren en zorgen zijn sindsdien alleen maar toegenomen. Zo zal het aantal buitenlandse bezoekers weleens flink geremd kunnen worden doordat het knap lastig is om in het conservatieve land bier te drinken.
Geen bier op WK voetbal Qatar
Begin dit jaar besloot de overheid de belasting op bier te verdubbelen. Inmiddels is dat weer iets verlaagd, maar wie per se een biertje wil drinken, zal daar flink voor moeten betalen. Een kratje Heineken kost volgens de Telegraaf momenteel 57 euro. Bovendien is er maar een drankwinkel en een expat mag daar pas iets kopen met een drankvergunning op zak.
Alcohol beleid onprettig voor Fifa
Alcohol is niet verboden, maar consumptie op straat is wel verboden. Terwijl voetbalfans, zeker tijdens grote toernooien, graag met een blikje of glas in de hand op straat naar het stadion lopen. Of in een bar hangen. Maar in hotelbars zullen de prijzen nog veel hoger liggen dan in die ene drankwinkel. De Nieuw-Zeelandse journalist Harrison Christian moest 25 dollar voor een flesje ophoesten. Voor de FIFA is de antipathie jegens alcohol in Qatar ook onprettig, want de bierbrouwer Budweiser is een belangrijke sponsor.
Corruptie Fifa
En dan is er de zweem van corruptie rondom de toewijzing van het toernooi. RTL Nieuws zette het onlangs nog op een rijtje: van de 22 FIFA-bestuurders die verantwoordelijk zijn voor die keus, zijn er 16 veroordeeld, geschorst of verdacht wegens corruptie. Daar komen nog zaken bovenop zoals uitbuiting van gastarbeiders en de behandeling van andersdenkenden of andersgeaarden. Homoseksualiteit is strafbaar.
WK deelnemers blijft gelijk
Gelukkig ziet de FIFA af van het onzalige plan om al voor het WK 2022 het aantal deelnemers te vergroten. Al is de reden daarvoor juist erg pijnlijk voor de bond: Qatar kan die uitbreiding met zijn infrastructuur niet aan, en buurlanden willen Qatar niet helpen, want ze liggen overhoop met elkaar. Dat benadrukt alleen maar hoe onhandig, controversieel en schimmig het was om het toernooi aan Qatar te geven, als er zoveel opties zijn in gerespecteerde landen met een echte voetbaltraditie.
Maar zoals het altijd gaat in dit soort zaken: zodra het eerste fluitsignaal klinkt staan er honderden miljoenen tv’s afgestemd op de fraaie stadions te Qatar en worden de kanttekeningen overschaduwd door ‘het mooie spel’.