Ga naar hoofdinhoud

WK 2022: welke sterren zijn er in Qatar niet meer bij?

Gokken WK tips Nederland - Argentinië: Oranje door en goals

Sporters zijn zo tussen hun 26e en 31e op hun piek. Natuurlijk zijn er talloze uitzonderingen, maar in die vijf jaar komen atleten gemiddeld gezien tot hun beste prestaties. Dan bereiken ze de ideale combinatie van techniek, kracht, inzicht en ervaring. Het volgende wereldkampioenschap voetbal vindt eind 2022 plaats. Dat betekent dat handenvol sterren die we nu nog week in week uit bewonderen, over 3,5 jaar zullen ontbreken bij het voetbalfestijn in Qatar.

Messi en Ronaldo niet op WK 2022?

Lionel Messi bijvoorbeeld. De Argentijnse magiër is eind juni 32 jaar geworden en zal als wordt afgetrapt in het controversiële golfstaatje 35,5 zijn. Vermoedelijk heeft hij dan al afscheid genomen van het Argentijnse elftal – en ditmaal, na eerdere aankondigingen in die trant, echt definitief. Cristiano Ronaldo is tegen die tijd bijna 38 jaar, al heb je bij de Portugees meer dan bij Messi het gevoel dat hij best nog weleens van de partij zou kunnen zijn. Aan zijn trainingsregime en gretigheid zal het nimmer liggen.

Zij maakten La Liga succesvol

Messi en Ronaldo hebben in de afgelopen tien jaar zo ongeveer alle individuele prijzen opgeëist en maakten van de Spaanse Primera Division de succesvolste Europese competitie. Ooit zullen we afscheid van ze moeten nemen, en die eindstreep ligt wat betreft hun carrière als international een stukje voor het uiteindelijke totale afscheid als clubspeler.

Voetbal Argentinië moeizaam

Ook is het niet geheel ondenkbaar dat Argentinië de nodige moeite zal hebben met plaatsing voor het WK voetbal. Zowel het WK 2018 als de Copa America 2019 verliepen niet florissant voor de Zuid-Amerikanen en de generatie post-Messi zal aan een nieuwe identiteit en speelstijl moeten werken.

Met Portugal zit het wel snor, daar is inmiddels al een handjevol uitzonderlijk getalenteerde talenten opgestaan, zoals Joao Felix, Gedson Fernandes, Diogo Dalot, Ruben Neves en Gonzalo Guedes.

Ook Spanje gaat sterspelers missen

Spanje zal ook een paar prijzenpakkers moeten laten gaan, zoals Sergio Ramos (33), Jordi Alba (nu 30,5 jaar), Gerard Pique (32) en Sergio Busquets (in juli 31 geworden). Maar La Furia Roja heeft immer sterke jeugdelftallen en zal ook op het komende WK een geduchte opponent zijn.

Andere sterspelers van het afgelopen decennium die met hoge waarschijnlijkheid geen WK voetbal meer mee gaan maken zijn Luis Suarez (32), David Luiz (32), Luka Modric (33), Manuel Neuer (33) en de wereldkampioenen Blaise Matuidi (32) en Olivier Giroud (32) – al zal niemand beweren dat die twee nou echt cruciaal waren bij Frankrijk.

Nederlandse voetballers WK Qatar

Oranje heeft momenteel niet zoveel zorgen over vergrijzing. Twijfelgevalletjes met het oog op het WK 2022 zijn Daley Blind (29), Kevin Strootman (29 en raakt al geleidelijk uit beeld bij Oranje), Daryl Janmaat (idem dito) en Ryan Babel (32). Laatstgenoemde zou toch eigenlijk bij de aankomende reeks interlands al vervangen moeten worden, juist om de jongeren te laten ruiken aan het grote interlandwerk.

Back To Top