Ga naar hoofdinhoud

WK Voetbal 2018: België begint met achterstand

Gokken WK tips Spanje - Duitsland en België - Marokko

Fans van België zijn hun bondscoach nu al zat. Roberto Martinez waagde het vorige week om Radja Nainggolan buiten de Belgische selectie voor het WK 2018 te houden. De middenvelder van AS Roma is vanwege zijn werklust op het veld juist een van de publieksfavorieten.

België WK Voetbal 2018 Rusland

In de kwalificatiereeks richting het wereldkampioenschap voetbal in Rusland kwam Nainggolan al weinig voor in de plannen van Martinez. Op Euro 2016 was hij nog wel van de partij, toen nog onder Marc Wilmots, die de Belgen op twee eindrondes op rij naar de kwartfinale loodste. Op dat toernooi maakte Nainggolan nog met een afstandsschot een goal tegen Wales.

Martinez – Nainggolan

Het was alom bekend dat Martinez het op het persoonlijke vlak niet zo kan vinden met de dertigjarige speler. Zo maakt Nainggolan er geen geheim van dat hij graag een sigaretje opsteekt (Wilmots gaf hem in 2016 speciaal om die reden een hotelkamer met een balkon). Toen hij vorig jaar augustus al een keer buiten de selectieboot viel, kwam Radja niet met teksten als “de bondscoach beslist” en “ik ga harder werken”, maar verzuchtte hij “dit heeft geen zin meer”.

Wat fans van de Rode Duivels daarbovenop pikeert is dat Martinez niet mans genoeg is om te zeggen dat hij Nainggolan eerder om zijn persoonlijkheid dan om zijn kwaliteiten wipt. “Deze keuze heb ik gemaakt op tactische gronden. De afgelopen twee jaar hebben we een specifieke speelstijl gehanteerd en we hebben andere spelers die daar beter bij passen”, zo zegt hij lafjes. Onzin natuurlijk, want Nainggolan is een typische box to box middenvelder die dus in elk systeem past.

WK 2018: gaan voor goud

Ook wil Martinez zich voor het WK voetbal geen doel op laten leggen. “Of het een succes of een mislukking zal zijn, wordt niet bepaald door het halen van de tweede ronde, de kwartfinale of de finale. Het is een mislukking als je niet probeert om te winnen”, zo zegt de Spanjaard. Dat klinkt allemaal heel redelijk en nuchter, maar zo hoort een topsporter niet in elkaar te zitten, die hoort niet bang te zijn voor de uitspraak dat hij gaat voor goud. Als je dat niet redt, so what, maar wat kan het voor kwaad om het gewoon uit te spreken?

En met deze selectie van België is het geen belachelijke ambitie. Met naast Engeland ook Panama en Tunesië in de groep kunnen de Duivels in de WK groepsfase alvast roodgloeiend warmdraaien. De WK bookmakers noteren 3.30 voor een top 3 plaats voor de Belgen op het WK voetbal.

Back To Top