Ga naar hoofdinhoud

WK 2018: Rusland een van de zwakste gastlanden ooit

WK voetbal 2022: Hoe hypocriet zijn wij in het westen?

Van gastlanden op een wereldkampioenschap voetbal wordt iets extra’s verwacht. Gesteund door het thuispubliek, voortgejaagd door de droom op eigen grond de wereld te verbazen, weet de organisator van een WK vaak een van zijn beste prestaties ooit te behalen. Maar Rusland kan komende zomer hard met die ongeschreven wet gaan breken.

WK Voetbal gastland Rusland

Ook wie deze eeuw naar alle EK’s en WK’s heeft gekeken, van de allereerste aftrap tot het allerlaatste fluitsignaal, zal zich eigenlijk niks meer herinneren van Rusland. Ten eerste doordat de Russen bijvoorbeeld ontbraken op het EK 2000 in Nederland en de WK’s van 2006 en 2010, ten tweede doordat ze er niks van bakten, ten derde omdat het spel gespeend was van alles wat voetbal leuk kan maken om naar te kijken. Creativiteit, flair, individuele klasse: niets van dat alles.

En de huidige selectie lijkt niet te breken met die negatieve stigma’s. De verwachte selectie zal bestaan uit vrijwel alleen maar spelers uit de Russische competitie, van clubs als Zenit, Ruben Kazan en CSKA Moskou. Een jaar of vijf terug waren die in opkomst, inmiddels is door financiële malaise en binnenlandse onrust de aansluiting met de Europese top al lang weer losgelaten.

Groep Rusland

Op 14 juni staat Rusland in het Luzhniki Stadium aan de aftrap tegen Saoedi-Arabië. De gedroomde tegenstander, want dit zijn gelijk de twee landen met de laagste FIFA-ranking op het WK 2018. De andere twee in de groep zijn Egypte en Uruguay, die als favoriet aan hun duels met de Russen beginnen.

Bondscoach Stanislav Cherchesov heeft als enige wapenfeit dat hij Legia Warschay de kampioen van Polen maakte. Onder zijn leiding won Rusland slechts vijf van de achttien interlands (acht nederlagen, saldo 25-28). De spelersgroep is vrij oud en dat het maar niet lukt om in eigen land talent op te leiden wordt benadrukt door de naturalisatie van Mário Fernandes en Guilherme.

Alleen Zuid-Afrika (2010) slaagde er als gastheer van een WK niet in om de volgende ronde te bereiken. Rusland gaat de thuissteun en wat arbitrale gunsten nodig hebben om niet de tweede te worden en met het oninspirerende spel is het de vraag of er veel steun vanaf de tribunes te verwachten valt.

Wedden op Rusland WK 2018

Wat verwacht je van Rusland op het WK 2018 ? Uitschakeling in de groepsfase noteert 3.50, minstens de kwartfinale bereiken levert bij de WK Bookmakers 2.65 per ingezette euro op.

Back To Top