Ga naar hoofdinhoud

WK Voetbal: welke organisator kan 48 deelnemers aan?

Tips voor succesvol wedden op WK voetbal

Het Wereldkampioenschap Voetbal 2026 zal in het hoofdtoernooi liefst 48 deelnemers krijgen. Momenteel worden WK’s afgewerkt met 32 landen. Dat roept de vraag op: welke organisator kan 48 selecties accommoderen?

In januari 2017 werd door de voetbalbond FIFA besloten om het aantal deelnemers te verruimen. Dat is leuk voor landen die het zelden tot nooit redden om zich voor een WK voetbal te plaatsen, maar het legt ook een zware last op de schouders van de organisator.

WK voetbal met 48 landen

Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese bond UEFA, meent dat de eindronde dan zo’n twaalf voetbalstadions zou vergen. En dat mogen natuurlijk geen stoffige en in hun voegen krakende roestbakken zijn.

Het liefst zijn dat nieuwe, state-of-the-art, architectonische meesterwerkjes. Het lijkt sowieso uitgesloten dat het WK dan nog in Afrika plaats zal vinden, ook niet als meerdere Afrikaanse landen samenwerken.

Bid Amerika, Canada en Mexico

Het zal hoe dan ook wel op een coalitie uitdraaien, zo beseft ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Hij is zeker niet tegen een bid van meerdere landen tegelijk gekeerd. Goed nieuws voor de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Zij zien het wel zitten om de handen ineens te slaan en zullen deze maandag via de regionale bond CONCACAF hun plannen toelichten.

Bij voorbaat maken ze een goede kans, want Rusland is de host in 2018 en Qatar in 2022. Vier jaar later is hun continent dus weer zogezegd aan de beurt.

WK tickets

Een knelpunt is hoe de nieuwe plekken worden toegewezen. Afrika liet in februari weten dat ze hun aantal startbewijzen willen verdubbelen van vijf naar tien. Die claim is niet echt gestoeld op prestaties, want Afrikaanse landen laten het toch keer op keer afweten op het WK.

Europa lijkt te kunnen gaan rekenen op een verhoging van de huidige dertien naar zestien tickets. Afrika lijkt genoegen moeten te gaan nemen met negen stuks, Azië met acht, Zuid-Amerika met zes, Noord en Midden-Amerika met zes en Oceanië met één. Het gastland doet natuurlijk ook mee en de twee resterende plekken worden via intercontinentale play-offs betwist. Maar deze verdeling komt weer op de tocht te staan als er meerdere gastlanden zijn.

Wedden op het WK voetbal

Voor Oranje wordt het nog lastig zat er om op het WK 2018 bij te zijn. Nederland zal om te beginnen in de top twee van zijn groep moeten eindigen. Denk je dat het lukt? Bookmakers zetten 1.80 op die gebeurtenis. Lees: gokken op WK.

Back To Top