Ga naar hoofdinhoud

WK Voetbal 2022 zonder Rusland

WK Voetbal 2022 zonder Rusland

De wereld ziet er plots heel anders uit sinds we de vorige keer op deze plek nieuwtjes omtrent het wereldkampioenschap voetbal 2022 bespraken. Rusland viel Oekraïne binnen en dat bracht een keten van wereldwijde reacties op gang.

WK voorspellen?

WK voetbal Qatar zonder Rusland

Op sportgebied kwamen er diverse boycots. Zo maakten onder meer de zwemfederatie FINA, de wielerbond UCI en schaakbond FIDE bekend dat ze de geplande evenementen in Rusland zouden afblazen. En de voetbalbond UEFA trok Sint-Petersburg terug als locatie voor de Champions League-finale.

Boycotten

Maar daar bleef het niet bij. Stap twee was het boycotten van nationale sportploegen van Rusland. Zo zouden de Russische basketballers afgelopen weekend de return tegen Nederland moeten spelen, in Almere, maar de Nederlandse bond schrapte de match.

Definitief geen WK deelname

En daarna ging het snel. De Russische voetbalploeg zou later in maart 2022 play-offs moeten spelen voor het WK voetbal 2022 in Qatar. Tegenstander Polen besloot niet tegen Rusland te willen spelen. Niet in Rusland zelf, niet op neutraal terrein: gewoon helemaal niet. Daarna volgden Tsjechië en Zweden, de twee andere landen in die play-offs. En weer iets later was er een lawine van voetbalbonden die uitspraken niet tegen Rusland te gaan spelen, waaronder Engeland en Nederland.

Gazprom geen sponsor meer

De bonden UEFA en FIFA stonden onder druk om meer te doen dan alleen het Russische aardgasbedrijf Gazprom op straat te zetten als sponsor. Maandag werd besloten Rusland uit te sluiten van internationale voetbalcompetities. Geen play-offs dus voor Rusland en daarmee definitief geen WK-deelname.

Speelschema WK

Olympisch Comité

Ook werd Spartak Moskou uit de Europa League gezet. Dat was de enige Russische club die nog present was in de Europese clubcompetities.

Het Internationaal Olympisch Comité riep alle sportbonden ter wereld op om sporters en sportploegen uit Rusland (en ook Wit-Rusland, een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin) niet mee te laten doen aan evenementen. Wat daar precies de gevolgen van zijn is nog onhelder.

Wie mag nog spelen?

Mag pakweg tennisser Daniil Medvedev, sinds maandag de nieuwe nummer 1 van de wereld, nu geen internationale toernooien meer spelen? Mag een Russische voetballer in dienst van pakweg een eredivisieclub nu niet meer in actie komen? Dat gaat de komende dagen beslist worden door de individuele sportbonden.

Donderdag beginnen de Paralympische Spelen in Beijing. Woensdag beslist het Internationaal Paralympisch Comité wat het doet met eventuele Russische deelnemers.

Back To Top