Ga naar hoofdinhoud

WK voor clubs wordt verzet naar zomer 2022

Wedtips Mexico - Polen: hoge odd op Beide Teams Scoren

Het wereldkampioenschap voor clubs zou in de zomer van 2021 te Qatar worden georganiseerd. Dat zou een handige testcase zijn voor het golfstaatje met het oog op het wereldkampioenschap voetbal van 2022 tegen het eind van dat jaar. Maar die opzet gaat niet door.

WK voor clubs verzet

Door het coronavirus, alle afgelastingen en vervolgens nieuwe plekjes op de sportagenda van talloze evenementen, is er in de zomer van 2021 nu geen plek voor het WK voor clubs. Zeker niet gezien de nieuwe aanpak van dat toernooi, dat tot nu toe eigenlijk niet als een hele serieuze prijs gold, maar voor de participanten wel heel lucratief is. Aan de komende editie (in de zomer van 2022) zullen maar liefst 24 clubs deelnemen.

Geen Confederations Cup meer

En de Confederations Cup dan? Is Qatar daar ook de gastheer van? De afgelopen cycli werd dat landentoernooi een jaar voor het WK voetbal gehouden, zodat het ook als testcase kon dienen. Maar die cup is afgeschaft door de FIFA en vervangen door het uitgebreide WK voor clubs. Vreemd natuurlijk, dat een landentoernooi plaatsmaakt voor een clubtoernooi, maar het lijkt erop dat de FIFA grote clubs tevreden wil houden: zij hebben veel meer baat bij een clubtoernooi (zodat zij van de sponsorinkomsten en tv-gelden profiteren) dan van een landentoernooi (dat alleen maar vervelende blessures kan opleveren).

Kwalificaties WK 2022

Ook wordt alsmaar meer duidelijk over de kwalificatieroute van landen richting het WK 2022. In maart 2021 begint de kwalificatiecyclus, in november 2021 is de reguliere fase daarvan afgerond. In maart 2022 staan de play-offs op de agenda. Er komen vijf groepen met vijf landen en vijf met zes landen. De nummers een mogen direct naar het WK, de tien nummers twee gaan, samen met 2 landen uit de Nations League, de play-offs in om te strijden om drie tickets. Kortom: 57 landen strijden om 13 tickets!

Nations League wordt meer waard

De datum voor de loting van de kwalificatiegroepen is nog niet bekend. Bij de loting worden landen in zes potten ondergebracht, gebaseerd op de FIFA-ranking na afloop van de groepsfase van de Nations League in november 2020. Zo is er toch weer een manier gevonden om dat toernooi, dat voor de tweede keer gaat plaatsvinden, wat meer waarde te geven.

Back To Top