Ga naar hoofdinhoud

Tijdens het WK voetbal is er zo’n vier weken lang bijna elke dag voetbal – absoluut genieten. Met het gokken WK heb je vaak veel meer wedopties dan tijdens het reguliere voetbalseizoen. Op deze pagina bekijken we de verschillende soorten WK bets en geven we tips over hoe je er het best gebruik van kan maken.

WK weddenschappen: de outrights

Als eerste willen we het hebben over de ‘outright’ weddenschappen. Dit zijn WK weddenschappen die meestal langere tijd lopen en die je voorafgaande het toernooi (maar ook nog tijdens, of tijdens een gedeelte van het evenement) kunt afsluiten. Het bekendste voorbeeld hiervan is het voorspellen van de uiteindelijke winnaar van het WK voetbal.

WK winnaar voorspellen en meer

Naast het gokken op de WK winnaar zijn er nog veel meer outright weddenschappen te spelen. Zo kan je voorspellen waar een land strandt in het toernooi. Denk je bijvoorbeeld dat Frankrijk minimaal de halve finale haalt, dan kan je daarop een WK weddenschap afsluiten. Andersom kan natuurlijk ook: verwacht je dat een land bijvoorbeeld niet verder komt dan de groepsfase, dan kan dat een mooie odd opleveren.

Gokken op topscorer en beste speler

Bij de bookmakers heb je ook de mogelijkheid om te gokken op WK spelers. Zo kan je de topscorer voorspellen (verderop tips hoe je dat het beste aanpakt), wie de meeste assists heeft en wie het vaakst de nul houdt. Uiteraard kan je ook inzetten op wie de beste speler van het toernooi gaat worden.

Dit zijn wel allemaal WK weddenschappen die redelijk riskant zijn. We halen het voetbalcliché maar even uit de kast: de bal is rond. Clichés zijn clichés omdat ze waar zijn en dat is ook zeker zo met dit soort WK bets. Er kan zoveel gebeuren op een toernooi waardoor een team uitgeschakeld wordt; een blessure, een slechte wedstrijd enzovoorts. Houdt hier dus wel rekening wanneer je inzet op een outright bet.

Onze favoriete WK weddenschappen

Het is altijd leuk om een paar outright bets te plaatsen, puur om het WK voetbal wat spannender te maken. Onze favorieten zijn toch wel de topscorer bets en groepswinnaars. Het voorspellen van de topscorer omdat dat het toernooi wat leuker maakt en de groepswinnaar is een van de WK weddenschappen waar we vaak winst mee maken.

WK weddenschappen combineren: bv groepswinnaars

Bij de meeste bookmakers kan je de groepswinnaars combineren* en zo een mooie bet maken. Bij veel eindtoernooien zijn er een aantal groepen waarbij je van tevoren wel makkelijk de nummer één kan voorspellen. Wanneer je een aantal WK favorieten voor de groepswinst combineert krijg je al snel een odd van boven de 2.00.

Odds na loting

Voor deze bet is het in de gaten houden van de loting dus van belang. Zodra de loting van de groepen bekend is gaan de bookmakers aan de slag met de odds voor de groepswinnaars. Houd rond de WK loting dus de bookmakers goed in de gaten. Voor deze weddenschap geldt vaak dat hoe eerder je ‘m plaatst hoe hoger de odd is. Zeker als je op een favoriet van de groep inzet, want je bent niet de enige die dat gaat doen.

*in een combinatie weddenschap voeg je meerdere WK weddenschappen samen op 1 wedcoupon. Dit wordt vaak gedaan als de odds (te) laag en dus niet interessant zijn voor een enkele weddenschap. Bij een combi worden alle quoteringen van de weddenschappen die je hebt verzameld met elkaar vermenigvuldigd. Er ontstaat zodoende 1 nieuwe quotering en je gaat ook maar 1 weddenschap aan. Om de bet te winnen moeten alle voorspellingen uit je combi goed zijn. Onderaan meer over de diverse wedtypes.

Hoe je een kansrijke WK topscorer voorspelt

Voor de topscorer bet kijken we niet alleen naar de absolute sterren, maar ook naar de loting. Een land speelt maximaal zeven wedstrijden, waarvan drie in de groepsfase. Je kan ervan uitgaan dat er in de groepsfase het meest gescoord wordt omdat dan nog niet alles afhangt van het resultaat.

In de knock-out fase spelen ploegen over het algemeen wat minder aanvallend en zeker wanneer er eenmaal gescoord wordt zullen ze proberen de nul te houden. Daarom kijken wij voor de topscorer WK weddenschappen graag naar welke goede spitsen/aanvallers in een relatief makkelijke groep zitten.

Check de groepen

De topscorers van de laatste vijf WK’s scoorden acht, vijf, vijf, zes en zes keer op het toernooi. Een aantal goals in de groepsfase helpt je dus meteen een heel eind naar de titel. Stel je voor dat een aanvallend team als Brazilië bijvoorbeeld bij een zwak team uit Azië in de poule komt. Dan kan het zo maar zijn dat een van de aanvallers van Brazilië een hattrick maakt in die wedstrijd. Terwijl een topspits die in een groep zit met twee (defensief) sterke landen het waarschijnlijk een stuk zwaarder krijgt met het maken van goals.

WK weddenschappen wedstrijden

Naast de outrights kan je natuurlijk ook gewoon WK weddenschappen plaatsen op de afzonderlijke wedstrijden. Tijdens het gokken op WK willen bookmakers hun aanbod nog wel eens uitbreiden. Vaak is het zo dat je op veel meer dingen kan inzetten dan tijdens competitievoetbal, zeker in vergelijking met de Eredivisie.

Schoten op doel, buitenspel, balbezit

Zo kan er dan ingezet worden op spelers schoten op doel, hoe vaak iemand buiten spel staat, maar ook op statistieken zoals wie het meeste balbezit heeft, hoeveel balbezit een ploeg heeft en nog veel meer. Dit soort WK weddenschappen zijn zeker interessant en als je de statistieken erbij pakt dan kan je hier heel wat value vinden.

Al eens gedacht aan WK bets als ‘beide teams scoren’ of aan het inzetten met een handicap als de odds voor een favoriet aan de lage kant zijn? Er zijn talloze manieren om met gokken op WK voetbal het maximale uit je bet te halen. Onderaan een beknopte uitleg van enkele WK voetbal weddenschappen.

Statistieken checken

Goede sites om de statistieken te bekijken zijn sofascore, whoscored en soccerway. Op deze sites kan je makkelijk zien hoeveel procent balbezit een ploeg gemiddeld heeft bijvoorbeeld. Heeft een ploeg normaal gesproken ongeveer 50% balbezit en spelen ze nu tegen een ploeg die vaak rond de 30-40% zit dan is de kans groot dat de eerstgenoemde ploeg in deze wedstrijd het meest balbezit heeft.

WK weddenschappen tijdens groeps- en knock out fase

Wanneer je inzet op een wedstrijd is het belangrijk om te kijken naar de fase waarin het toernooi zich bevindt. In de groepsronde is de dynamiek van een wedstrijd vaak heel anders dan in de knock-outfase. In de knock-outfase spelen teams in eerste instantie vaak om niet te verliezen, in de groepsfase verschilt dit per wedstrijd.

De eerste wedstrijd in de groep is het vaak wat aftasten van de betere ploegen, maar iedereen weet ook dat de eerste pot gewonnen moet worden. In de groepsfase van het WK is het vooral belangrijk om na te gaan wat een ploeg nog nodig heeft. Is een ploeg al geplaatst, dan is de kans groot dat ze een andere opstelling in het veld gooien. Soms heeft een ploeg genoeg aan een gelijkspel wat zeker invloed heeft op hun tactische aanpak.

Hoge odds op gelijkspel

Wat ook bijna elk toernooi voor komt is de salon remise, waarbij twee ploegen met een gelijkspel doorgaan naar de volgende ronde. Zeker iets om in de gaten te houden want een gelijkspel heeft eigenlijk altijd een odd van boven de 2.00.

Uitleg soorten WK weddenschappen

Gokken op voetbal is zo veel meer dan voorspellen welk van de twee ploegen de wedstrijd wint. Als je bij een online bookmaker inzet op voetbal, kun je kiezen uit een bijna eindeloos aantal soorten weddenschappen: de correcte einduitslag, wie scoort het eerste doelpunt en wie een hattrick, wat is de stand na de eerste helft, hoeveel corners er worden genomen en of er een rode kaart wordt uitgedeeld.

Veel soorten WK weddenschappen spreken voor zich, maar ook zijn er een aantal die wat lastiger te begrijpen zijn – en om te winnen – maar waarmee je wel behoorlijke winstmarges kan pakken. Denk daarbij aan weddenschappen als ‘Asian Handicap’, ‘Over /Under’ of ‘Draw no Bet’. Hieronder een uitleg van een paar veel voorkomende wedtypes die je bij het gokken op WK voetbal tegen zal komen.

1 X 2

Een van de eenvoudigste (en meest populaire) voetbalweddenschappen is de 1X2. Je zet in op winst van het thuisteam (1), gelijkspel (X) of winst van de bezoekers (2). De odds kunnen sterk uiteenlopen of juist dicht bij elkaar zitten. Omdat er drie mogelijkheden zijn, is de kans dat je iets wint best wel klein wanneer er twee zeer aan elkaar gewaagde teams tegen elkaar spelen. Dan kun je beter kijken naar een ander type weddenschap.

Double Chance

Met de dubbele kans kun je twee van de drie 1X2 weddenschappen combineren. Je hebt dus een dubbele kans om je WK bet te winnen. Bijvoorbeeld voor Duitsland-Spanje zou je kunnen zeggen Duitsland wint of speelt gelijk (1X). Je verliest de weddenschap alleen als Spanje wint.

Beide Teams Scoren

Een op het oog simpele weddenschap, maar o zo’n fijne. Voorspel eenvoudigweg of er door beide ploegen gescoord wordt of niet. Je krijgt vaak goede odds bij deze voorspelling. Tip: check de statistieken en kijk naar de kwaliteit van de aanvallers en verdedigers.

Doelpunten voorspellen

Wedden op doelpunten kan op veel manieren: welke speler scoort; hoeveel doelpunten scoort een speler; wie maakt een hattrick; welk team scoort als eerste… Een van de interessantste WK weddenschappen op doelpunten is de Over/Under weddenschap. Je kans om te winnen is een stuk beter dan bij de 1X2 weddenschap.

Over / Under WK weddenschappen

Je zou als nieuwe speler op de site van een bookmaker in eerste instantie last van een lichte paniek kunnen krijgen vanwege de cijfers die genoemd worden. 1, 1.5, 2, 2.5 en ga zo maar door. Als je weet waar die getallen voor staan zul je zien dat dit een eenvoudig type weddenschap is.

In veel gevallen gaat het bij over/under weddenschappen over het aantal goals dat tijdens een wedstrijd wordt gescoord, maar de over/unders worden ook wel bij andere voorspellingen ingezet (bijvoorbeeld bij schoten op doel, kaarten enz.). De bookmaker trekt ergens een lijn en jij kan vervolgens voorspellen of er meer of minder dan het gestelde aantal doelpunten wordt gescoord. Dus als je bijvoorbeeld gaat voor ‘under 2.5 goals’, dan bedoel je dat het er twee of minder worden, en bij ‘over’ worden het er drie of meer.

De bookmaker rekent altijd met halve getallen. De Over 2.5 goals weddenschap komt vaak voor, maar Over 1.5 en 3.5 kan ook. Om het je makkelijk te maken kun je bij de meeste bookmakers statistieken bekijken.

Draw No Bet

Dit is een weddenschap met garantie. Want als de teams gelijkspelen, krijg je gewoon je geld terug, precies zoals de naam al aangeeft. De winstmarges zijn natuurlijk wel lager dan bij de 1X2 weddenschap. Het principe ‘Draw No Bet’ zie je ook weer terug in de Asian Handicap.

Handicaps

Spelen er twee ongelijkwaardige ploegen tegen elkaar dan zijn de odds voor de favoriet vaak niet aantrekkelijk. Je kan in zo’n geval bijvoorbeeld de favoriet een virtuele achterstand meegeven om de notering wat op te krikken – of de underdog een virtuele voorsprong. Met handicap betting is echter nog veel meer mogelijk. Met inzetten op zogenaamde goal lines kun je bijvoorbeeld het risico beperken en in sommige gevallen je inzet terugkrijgen.

Asian Handicap

Een klassieker! Je denkt misschien meteen aan rokerige achterkamertjes in Shanghai waar Chinese gangsters veel verdienen met heftige en ingewikkelde weddenschappen. Dat klopt maar gedeeltelijk, want in het Verre Oosten is dit veruit de meest populaire vorm van wedden, maar echt ingewikkeld is het niet.

We zeiden net al dat de Draw-no-Bet-weddenschap ook in de Asian Handicap terugkomt. Dat is de eenvoudigste vorm ervan: bij gelijkspel krijg je dan je geld terug. Alleen de notering ervan is anders. Beide teams worden dan met een +0 genoemd en bij gelijkspel krijg je jouw geld terug, want geen van de teams scoort beter dan het andere.

Je kunt ook inzetten op een team met +1 of -1. Als je inzet op -1 voor de favoriet wed je erop dat ze met méér dan één doelpunt verschil winnen. +1 voor de Underdog betekend dan: de niet-favoriet wint met meer dan één doelpunt. Als het verschil in doelpunten precies één is, is deze weddenschap ongeldig en krijg je jouw geld terug.

Wat je ook ziet zijn waarden als +1,5 / -1,5 of +2,5 / -2,5 en dit werkt eigenlijk net als bij de ‘Over / Under’ weddenschap die we hierboven hebben uitgelegd. Bij +/- 2,5 wordt het verschil in doelpunten tenminste drie. Dat betekent dat je jouw geld kwijt bent als het verschil maar één of twee doelpunten is.

De winstmarges op Asian Handicaps zijn over het algemeen niet zo groot, maar wat de meer doorwinterde spelers doen, is inzetten op een combinatie van twee of meer Asian Handicaps. Daarmee kun je jouw risico’s beperken, maar ook alles verliezen. Als je echter alle WK weddenschappen in deze combi wint, pak je vaak wel een mooi bedrag.

Uitleg van alle soorten WK weddenschappen vind je ook altijd op de site van de bookmakers.

Combinatieweddenschap

Combineer enkele WK weddenschappen en kom tot een mooie quotering. Dit is vooral handig bij picks met lage odds. Bij een combi worden de noteringen van al je aangeklikte voorspellingen met elkaar vermenigvuldigd. Er komt zodoende een nieuwe quotering uit de bus. Let op: je gaat 1 weddenschap aan die je alleen wint als al je verzamelde voorspellingen correct zijn. Je kan alleen WK weddenschappen van verschillende wedstrijden met elkaar combineren. Wil je binnen één bepaalde wedstrijd combi’s maken, dan doe je dat met de zogenaamde bet builder.

WK weddenschappen Halftijd – Halftijd / Voltijd

Om de ‘Uitslag Halftijd’ juist te voorspellen is niet zo makkelijk. Voetbalwedstrijden hebben in de regel een grillig verloop, en soms vliegen de doelpunten je om de oren in de eerste helft, en na de rust is het spel zo dood als een pier – of andersom. En als je de statistieken ernaast legt, is er ook geen patroon te vinden voor geen enkele club. Puur nattevingerwerk dus en moeilijk te voorspellen – daarom valt er best wat mee te verdienen.

Halftijd / Voltijd is een hele lastige WK weddenschap. Als het halftijd-resultaat al lastig is te voorspellen, is het voorspellen van twee helften al helemaal moeilijk. Je hebt namelijk negen mogelijkheden, want in elke helft heb je: ‘Team 1 wint’, of ‘Team 2 wint’, of ‘gelijkspel’. De kans is groot dat jij verliest en de bookmaker wint. De meest waarschijnlijke uitslag levert je vaak maar zeer weinig op. Maar in het geval dat je de uitslag van beide helften juist voorspelt, kan je winst oplopen tot soms bijna 40%.

Correct Score

Hier zet je in op de verwachte uitslag van een wedstrijd, maar dan wel wat er op het scorebord staat na 90 minuten spelen. Alles wat daarna gebeurt, bijvoorbeeld als Depay scoort in minuut 91 of in de verlenging, telt niet meer mee voor je WK weddenschap. Er zijn veel uitslagen mogelijk en het is een redelijk riskante WK bet, let dus op wat je doet. Bookmakers verdienen grof aan dit type weddenschap. Om het nog lastiger te maken, wordt deze ‘correct score’ soms aangeboden in combinatie met een andere weddenschap. Bij zo’n ‘scorecast’ weddenschap moet je bijv. de correcte score voorspellen én wie als eerste scoort. Heel lastig – maar als je wint pak je een goede winstmarge.

Back To Top